Evropa

Filmsko bekstvo ruskog biznismena iz Italije: SAD razočarane zbog gubitka važnog zatvorenika

Komentari

Autor: AP, Volstrit džurnal

01/06/2023

-

19:55

Filmsko bekstvo ruskog biznismena iz Italije: SAD razočarane zbog gubitka važnog zatvorenika
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Biznismen koga povezuju sa Kremljom, optužen za krijumčarenje vojne tehnologije u Rusiju i pranje novca, uhapšen je u Italiji na zahtev SAD-a, a zatim je nestao. Sin moćnog ruskog političara, Artem Us, uspeo je da pobegne nazad u Moskvu nakon što mu je Italija odobrila kućni pritvor, uprkos upozorenjima Sjedinjenih Država da se ovo može dogoditi. 

Ovo bekstvo, koje je Sjedinjene Države koštalo vrednog zatvorenika koga su mogli da koriste u razmeni, stvorilo je razdor između dve države, posebno zato što se Us smatra jednim od politički najznačajnijih Rusa u zapadnom pritvoru otkako je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu. 

Njegov otac Aleksandr Us, donedavni guverner Krasnojarskog regiona, ogromnog i naftom bogatog Sibira, koji je blizak Vladmiru Putinu - zahvalio je ruskom predsedniku po povratku sina.

Bekstvo je počelo u trenutku kada Us skida elektronsku nanogicu, koja je odmah alarmirala italijansku policiju. Brzo su stigli, ali ipak prekasno. Neko ga je, navodno, ubrzo nakon što je skinuo nanogicu, odvezao iz zemlje koristeći lažni pasoš, pa se postavlja pitanje ko je Artemu Usu pomogao da se uspešno vrati u Rusiju na ovaj, kako i sam kaže, "nestandardan" način? 

Odluka italijanskih sudija SAD koštala vrednog zatvorenika 

U oktobru 2022. godine, Us je priveden na aerodromu u Milanu Malpensa, sa koga je trebalo da otputuje u Tursku, pa u Rusiju. Bio je tražen zbog optužbi za krijumčarenje zapadne tehnologije, kršenja zapadnih sanckija i pranje novca, zbog čega su Sjedinjene Države tražile njegovo izručenje.

Nakon što je uhapšen, američko ministarstvo pravde je u pismu italijanskom ministarstvu pravde saopštilo da postoji "jasan i značajan rizik od bekstva" zbog čega bi trebalo da ostane u pritvoru, što je ministar pravde Karlo Nordio, kasnije i saopštio parlamentu. Nekoliko dana kasnije, američki zvaničnici poslali su istu poruku sudu u Milanu koji je bio odgovoran za Usov pritvor i izručenje, rekao je Nordio.

Uprkos ovome, Us je u novembru iz zatvora prebačen u kućni pritvor, nakon čega je pobegao. 

Us je tvrdio da je pobegao zbog toga što je italijanski sud "pokazao jasnu političku pristrasnost" i da će verovatno "pokleknuti pod pritiskom američkih vlasti", uzimajući u obzir tenzije između Rusije i Zapada, piše AP

"U današnjem međunarodnom okruženju kada protiv nas igraju 'bez pravila', moj povratak kući, iako se dogodio na 'nestandardan' način, jeste pobeda", rekao je Us za RIA Novosti. 

Ambasada SAD-a u Rimu saopštila je da je "razočarana" zbog toga što je Us uspeo da pobegne.

Italijanski ministar pravde Karlo Nordio je nakon ovog bekstva, pokrenuo istragu o odluci sudskih zvaničnika u Milanu da Artema Usa prebace iz zatvora u kućni pritvor u obližnjem gradu dok je italijanski pravosudni sistem odlučivao o zahtevu SAD-a za izručivanje zatvorenika. 

Šta je doprinelo neuspehu Italije da zadrži važnog zatvorenika? 

Nakon uspešnog bekstva ovog važnog zatvorenika, italijanska premijerka Đorđa Meloni, u pratnji zvaničnika obaveštajne službe i kabineta, pojavila se na zatvorenom saslušanju stalnog parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove, čiji članovi su je pitali o dinamici bekstva.

Italijanski mediji navode da je Meloni odbacila bilo kakvu odgovornost svoje vlade za bekstvo.

Kako piše Volstrit džurnal, Meloni je rekla da je u ovom slučaju svakako bilo anomalija, među kojima je bila i odluka sudija "da ga zadrže u kućnom pritvoru iz sumnjivih razloga, kao i da ostanu pri njoj čak i kada postoji odluka o izručenju".

Neuspeh Italije da spreči Usovo bekstvo izazvao je sumnje o mogućoj korupciji, dosluhu ili proruskim planovima u delovima vlade ili pravosuđu. Neki pravni stručnjaci navode da je Rim potcenio Usov značaj i za Mosku i za Vašington i da nije preduzeo dovoljno mera predostrožnosti. 

Profimedia

 

"Mogli su da pronađu drugi načini da se Artem Us efikasno nadgleda, čak i u kućnom pritvoru. Šokiran sam jer se to nije dogodilo", rekao je Stefano Mafei, profesor prava i stručnjak za izručenja na Univerzitetu u Parmi. 

Takođe, Mafei napominje kako su Usove međunarodne veze stvorile veliki rizik od bekstva. 

"Činilo se da su i sudovi i vlada ignorisali taj element i došli do sramotnih odluka", rekao je on.

Prema navodima izvora Volstrit džurnala, ovom Rusu je u kućnom pritvoru bio dozvoljen mobilni telefon, pristup internetu, kao i posetioci. Takođe, navodi se i da ga je vojna policija proveravala nekoliko puta dnevno, čak i u jutarnjim časovima na dan bekstva.

Italijanska obaveštajna služba nije ga držala pod prismotrom, pošto bi to, kako se navodi, bilo nezakonito mešanje u sudski postupak. 

U bekstvu pomogla i srpska kriminalna grupa?

Dan nakon što je sud u Milanu odobrio zahtev SAD-a za izručenje zatvorenika, Us je nestao. 

Njegova nanogica, alarmirala je italijansku policiju u 13.52 kada je Us napustio zgradu. Kada je policija stigla, već je bilo prekasno. Neko je Usa, navodno, ubrzo nakon što je skinuo nanogicu, odvezao iz zemlje koristeći lažni pasoš. 

Italijanski istražitelji veruju da je iz Italije prešao u susednu Sloveniju, nakon čega je otputovao u Srbiju odakle je, navodno, uhvatio let za Moskvu, prenosi AP

Kako piše Volstrit džurnal, grupa srpskih kriminalaca pomogla je Usu da napusti Italiju. Ipak, nakon povratka u Rusiju, on nije ponudio nikakve detalje svog bekstva, ali se zahvalio "snažnim i pouzdanim ljudima koji su bili pored mene tokom tih dramatičnih dana".

Torinski dnevnik La Stampa, pozivajući se na neidentifikovane zvaničnike milanskog pravosuđa, pisao je kako istražitelji tvrde da je nekoliko pojedinaca iz istočne Evrope, učestvovalo u pomaganju u bekstvu.

Dok italijanski mediji tvrde da su ruske obaveštajne agencije bile umešane u organizovanje Usovog bekstva, italijanske vlasti odbacuju ovu mogućnost. 

Ruski zvaničnici nisu komentarisali tvrdnje italijanskih medija. 

Usovo hapšenje takođe je zahtevala i Rusija, očigledno promišljen potez kojim bi se pripremio teren za njegovo izručenje kući. 

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova u aprilu je poništilo nalog za hapšenje Usa, nakon što je odgovorio na pitanja istražitelja u vezi sa njegovim slučajem, rekao je Usov advokat Aleksej Tihomirov agenciji Interfaks. Takođe, rekao je i da su ga istražitelji zamolili da ne napušta Moskvu.

Imovina koja se nalazi u Italiji i pripada ovom Rusu, sada je zamrznuta. 

Komentari (0)

Evropa