Evropa

U Varšavi protest povodom godišnjice od prvih demokratskih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

14:08

U Varšavi protest povodom godišnjice od prvih demokratskih izbora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Poljaka se danas okupilo u Varšavi kako bi obeležili 34. godišnjicu od prvih posleratnih demokratskih izbora u Poljskoj.

Oni su održali protestni marš koji je opozicija okarakterisala kao test svoje sposobnosti da okonča skoro osam godina vladavine konzervativaca, prenosi Rojters.

Šef grupe Građanska platforma i bivši šef Saveta EU Donald Tusk pozdravio je opozicione pristalice, rekavši da se glas Poljaka ne može ućutkati.

"Prvi korak do pobede je da prepoznamo našu snagu. Mi smo ovde kako bi Poljska, Evropa i svet videli našu snagu", rekao je Tusk okupljenima.

Istakao je da ovaj talas neće biti zaustavljen, te da se "džin probudio".

"Ponosan sam što mogu da budem ovde i kažem da ćemo pobediti", poručio je Tusk.

profimedia

 

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će se izbori, koji bi trebalo da se održe na leto, biti tesni, a rat u Ukrajini dao je podsticaj vladi Prava i Pravde (PiS) koja se nametnula kao vodeći antiruski glas u Evropi.

Vlada PiS-a suočava se sa kritikama u zemlji i inostranstvu da narušava vladavinu prava, pretvara državne medije u vladine glasnogovornike i podržava homofobiju.Vlada premijera Mateuša Moravjeckog, sa druge strane, poriče da potkopava bilo demokratske norme i tvrdi da je njen cilj zaštita tradicionalnih hrišćanskih vrednosti od liberalnih pritisaka sa Zapada.

Na današnji dan, u junu 1989. godine, na delimično slobodnim izborima pobedila je koalicija koju je predvodio sindikat Solidarnost, što je pokrenulo niz drugih događaja koji su kulminirali padom Berlinskog zida u novembru iste godine, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Evropa