Evropa

Navaljni u zatvoru dočekao 47. rođendan, pristalice mu napravile žurku na ulicama ruskih i evropskih gradova

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

17:44

Navaljni u zatvoru dočekao 47. rođendan,  pristalice mu napravile žurku na ulicama ruskih i evropskih gradova
Pristalice Navaljnog obeležile njegov 47. rođendan - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioner Aleksej Navaljni, koji služi zatvorsku kaznu, rekao je da se nada boljoj budućnosti za Rusiju, dok su njegove pristalice održale skup kako bi mu obeležile 47. rođendan.

Agencija AP piše da on služi devetogodišnju kaznu za prevaru i nepoštovanje suda, a Navaljni tvrdi da je zatvoren zbog toga što je radio na razotkrivanju korupcije i organizovanju protesta protiv Kremlja.

Tanjug/AP

 

Navaljni se suočava sa novim suđenjem po optužbama za ekstremizam, zbog čega bi mogao da ostane iza rešetaka decenijama.

Saradnici Navaljnog pozvali su danas na demonstracije u kojima bi mu se ukazala podrška u Rusiji, ali i šire.

Neke pristalice Navaljnog u Rusiji označile su njegov rođendan držeći banere sa natipisima, dok su ostali crtali grafite.

Tanjug/AP

 

Američka agencija navodi da je privedeno najmanje 45 ljudi, pozivajući se na OVD-Info grupu koja prati političke proteste.

Policija je pojačala prisustvo u centru Moskve i brzo je uhvatila one koji su pokušali da organizuju pojedinačne proteste na Puškinovom trgu i drugde u prestonici.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Pristalice Navaljnog su se, takođe, pojavile u Sankt Peterburgu i ostalim ruskim gradovima, a i tamo je bilo privođenja.

Demonstracije za Navaljnog su održane i u nekim evropskim gradovima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa