Evropa

RAT U UKRAJINI Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Ukrajinske snage prelaze na ofanzivna dejstva u nekim delovima

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Ukrajinske snage prelaze na ofanzivna dejstva u nekim delovima
RAT U UKRAJINI Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Ukrajinske snage prelaze na ofanzivna dejstva u nekim delovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 467 dana. Belgorodska oblast i dalje je poprište sukoba ruske vojske i ukrajinskih diverzanata. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izvršen artiljerijski udar na diverzantsku grupa koja se povukla. S druge strane, proukrajinska diverzantska grupa u toj oblasti je objvila snimak zarobljenih ruskih vojnika nudeći da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog gubernatora Vjačeslava Gladkova.

Klučni događaji:

  • SAD uvele sankcije zbog Moldavije grupi povezanoj sa ruskom obaveštajnom službom 
  • EK produžila ograničenje uvoza žita i uljariuca iz Ukrajine u neke zemlje
  • Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Ukrajinske snage „prelaze na ofanzivna dejstva“ u nekim oblastima
  • Kijev: Nemamo informacije o velikoj ofanzivi o kojoj pričaju ruske vlasti
  • Prigožin: Ukrajina zauzela naselje severno od Bahmuta
  • Ruska vojska izvela udar na ukrajinske diverzante u Belgorodskoj oblasti
  • Ukrajnska vojska poziva na "operativnu tišinu"
  • Zelenski: Spremni smo za kontraofanzivu
  • Ukrajina formirala prvu grupu pilota za obuku na lovcima F-16
  • Zelenski: Od početka rata stradalo najmanje 500 dece

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.28 Zelenski se zahvalio vojnicima koji se bore ''u i oko Bahmuta''

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je danas zahvalnost pripadnicima ukrajinske vojske koji se bore, kako je rekao, u i oko istočnog grada Bahmuta.

''Zahvalan sam svakom vojniku, svim našim braniocima, muškarcima i ženama, koji su nam danas preneli vest koju smo čekali. Bravo, vojnici u sektoru Bahmut!'', rekao je Zelenski, ali nije izneo nikakve detalje, prenosi Rojters.

 

 

23.10 Kineski šef diplomatije razgovarao sa Makronovim izaslanikom o ukrajinskoj krizi

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i diplomatski savetnik francuskog predsednika Emanuel Bone u telefonskom razgovoru su razmenili mišljenja o ratu Rusije u Ukrajini, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova. Oni su se saglasili da je potrebno stvoriti uslove koji bi mogli da omoguće "političko rešenje", saopštilo je kinesko ministarstvo bez preciziranja.

21.40 EK produžila ograničenje uvoza žita i uljariuca iz Ukrajine u neke zemlje

Evropska komisija odlučila je da do sredine septembra produži privremeno ograničenje uvoza ukrajinskog žita i uljarica u neke članice Evropske unije, potvrđeno je danas Politiku.

Komisija je danas obavestila države članice o predlogu, a pošto Komisija ima ovlašćenje da to uradi, odluka će na snazi biti od sutra, rekao je jedan evropski diplomata briselskom portalu.

Slobodan promet ukrajinskih proizvoda dozvoljen je u članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke. Zabranu je u aprilu tražila grupa zemalja EU, na čelu sa Poljskom, s obzirom da su velike količine ukrajinskog žita oborilo cene, što je dovelo do protesta domaćih poljoprivrednih proizvođača.

19.15 SAD uvele sankcije zbog Moldavije grupi povezanoj sa ruskom obaveštajnom službom 

Akteri kojima su SAD danas uvele sankcije zbog povezanosti sa ruskom obaveštajnom službom zbog njihove navodne uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, takođe su bili deo globalnih informativnih operacija koje su ciljale na SAD, Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje na Balkanu, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Kako se navodi u saopštenju, cilj tih destabilizujućih operacija je da se oslabi podrška demokratskim vladama i principima. Dodaje se da ti operativci ''provociraju, obučavaju i nadgledaju grupe u demokratskim zemljama koje sprovode antivladine proteste, mitinge, marševe i demonstracije sa ciljem svrgavanja demokratski izabranih lidera i stvaranja ili pogoršanja nestabilnosti''.

Ranije danas saopšteno je da su sankcije usmerene na sedam osoba, od kojih nekoliko održavaju veze sa ruskim obaveštajnim službama. Među njima je i vođa grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov koji je organizovao zaveru da destabilizuje Vladu Moldavije početkom 2023. godine, preneo je Rojters.

18.50 Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja da započne kontraofanzivu

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji doneti pobedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, izazvao je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je ocenio da bi članstvo u NATO-u ''verovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava''.

Rojters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana prolećna kontraofanziva Ukrajine. 

16.43 Zamenica ministra odbrane Ukrajine: Ukrajinske snage „prelaze na ofanzivna dejstva“ u nekim oblastima

Ukrajinske snage „prelaze na ofanzivna dejstva“ u nekim oblastima, rekla je zamenica ministra odbrane zemlje Hana Malar.

Ukrajinski vojni izvori rekli su za Bi-Bi-Si da je u toku niz oklopnih ofanzivnih operacija manjeg obima.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je osujetilo veliki ukrajinski napad na Donjeck.
Malar je opisala  Bahmut kao "epicentar neprijateljstava" i ustvrdila da su ruske snage bile na odbrani tamo kao i na jugu.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Sirski, rekao je da se trupe "kreću napred" ka Bahmutu i ​​da su uništile ruske pozicije u blizini grada. 

 

 

14.57 Kijev: Nemamo informacije o velikoj ofanzivi o kojoj pričaju ruske vlasti

Ukrajinska vojska saopštila je danas da nema informacije o velikoj ofanzivi za koju su ruske vlasti navele da je Kijev pokrenuo na pet tačaka duž linije fronta u Donjecku i da ne komentarišu laži, prenosi Rojters. Takođe, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, izjavio je da ne veruje ruskim izveštajima o borbama u Ukrajini.

Moskva je ranije danas saopštila da ukrajinske oružane snage nisu uspele da postignu uspeh u velikoj ofanzivi na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu, a prema rečima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konašenkova, cilj protivnika bio je da probije odbranu ruskih snaga na najranjivijim delovima fronta, ali ukrajinske snage nisu uspele u tome, prenosi Tass.

14.20 Rusija: Prihodi od nafte i gasa u maju mesečno pali za 11,9 odsto

Ruski prihodi od nafte i gasa u maju pali su za 11,9 odsto u odnosu na april, saopštilo je danas ministarstvo finansija Rusije. Ukupan prihodi od nafte i gasa za maj iznose 570,7 milijardi rubalja, odnosno oko 6,6 milijardi evra, prenosi Komersant. Ministarstvo finansija je prethodno prognoziralo da će prihodi od nafte i gasa u maju mesečno pasti za 93,2 miliona evra, ali pad je mogo veći - za oko 352,0 miliona evra.

11.50 Prigožin: Ukrajina zauzela naselje severno od Bahmuta

Osnivač ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin izajvio je danas da su ukrajinske snage ponovo zauzele deo naselja Berkhivka, severno od Bahmuta u istočnoj Ukrajini. "Sada je deo naselja Berkhivka već izgubljen, trupe tiho beže. Sramota", poručio je Prigožin u audio poruci koju je objavila njegova pres služba, prenosi Rojters.

On je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Valerija Gerasimova da dođu na front i okupe trupe. "Hajde, vi to možete, a ako ne možete, poginućete kao junaci", naveo je Prigožin.

Associated Press

11.30 Poljska dobila nacrt EU regulacije kojom se produžava zabrana uvoza ukrajinskog žita

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus saopštio je danas da je dobio nacrt regulacije Evropske komisije (EK) kojom se produžava zabrana uvoza ukrajinskog žita do 15. septembra. "Dobili smo nacrt nove regulacije kojom se zabranjuje uvoz četiri proizvoda u pet zemalja", tvitivao je Telus, prenosi Rojters.

On je precizirao da prema nacrtu zabrana uvoza treba da traje do 15. septembra. "Ovo je nacrt, ali nadam se da će sutra stupiti na snagu", dodao je Telus.

11.00 De Kro: Kijev da pojasni korišćenje belgijskih pušaka na teritoriji Rusije

Belgija će zatražiti od Ukrajine da pojasni izveštaje u kojima se navodi da su proukrajinske snage koristile puške belgijske proizvodnje u borbama protiv ruskih trupa unutar zapadnih delova ruske teritorije, izjavio je danas belgijski premijer Aleksandar De Kro.

Vašington Post je u subotu objavio da su pripadnici anti-ruskih snaga prošlog meseca pokrenuli prekogranični napad iz Ukrajine na Belgorodsku oblast na zapadu Rusije koristeći taktička vozila koja su SAD i Poljska donarale Ukrajini, kao i puške proizvedene u Belgiji i Češkoj, prenosi Rojters.

10.45 Reznikov: Ukrajina neće koristiti avione F-16 u letnjoj kontraofanzivi

Ministar odbrane Ukrajine izjavio je da ta zemlja  u kontraofanzivi protiv ruskih snaga ovog leta neće koristiti borbene avione F-16, ali da će koristiti svu kopnenu opremu.

Reznikov je u intervjuu za japansku TV NHK u Singapuru, gde je sa  visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane iz azijskih i zapadnih zemalja učestvovao na bezbednosnom forumu, rekao da će biti potrebno vreme za obuku ukrajinskih pilota i da će Ukrajina takođe morati da se dogovori sa svojim partnerima o obezbeđivanju inženjera i tehničara koji mogu da održavaju avione F-16.
Reznikov je naveo da će Ukrajina biti spremna da rasporedi avione F-16 na jesen ili zimu.

10.22 Belgija ispituje da li je njeno oružje korišćeno na ruskoj teritoriji

Belgija će tražiti od Ukrajine pojašnjenje u vezi sa navodima da su proukrajinske snage možda koristile puške proizvedene u toj zemlji prilikom borbi unutar ruske teritorije, rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kro.

"Naše ministarstvo odbrane i njegove obaveštajne agencije započeli su istragu i traže informacije kako bi utvrdile šta se tačno dogodilo", rekao je Rojters De Kro za belgijski Radio 1.

"Evropsko oružje se isporučuje Ukrajini pod uslovom da se koristi na teritoriji Ukrajine u cilju odbrane te teritorije. Vrše se stroge kontrole kako bi se osiguralo da je to slučaj", dodao je on.

De Kro je odbio da komentariše moguće posledice ako se izveštaji potvrde.

"Ovde ne smemo da trčimo pred rudu. Ipak, analiziramo situaciju i shvatamo je veoma ozbiljno", rekao je premijer Belgije.

10.08 Vatikan: Papin izaslanik dolazi u mirovnu misiju u Kijev

Italijanski kardinal Mateo Zupi, koga je papa Franja zadužio da izvrši mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, boraviće danas i u utorak u Kijevu, navodi se u saopštenju Vatikana. "Ovo je inicijativa čija je glavna svrha da se detaljno saslušaju ukrajinske vlasti o mogućim načinima da se postigne pravedan mir i omogući čovečna podrška u cilju smanjenja tenzija", navodi se u saopštenju Vatikana, prenosi Rojters.

09.59 Počeli manevri ruske Baltičke flote u Kalinjingradskoj oblasti

Više od 3.500 vojnika i oko 40 borbenih brodova učestvuje u operativnim vežbama Baltičke flote koje su počele u Kalinjingradskoj oblasti, najzapadnijoj ruskoj eksklavi, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. "U skladu sa planom obuke Baltičke flote za 2023. godinu i vojnih komandnih centara, 5. juna je u Baltičkom moru i na poligonima za borbenu obuku u Kalinjingradskoj oblasti počela operativna vežba sa grupacijama flotila kojima komanduje zapovednik Baltičke flote viceadmiral Vladimir Vorobjov. Vežba će trajati do 15. juna", saopštilo je rusko MO, prenosi TASS.

08.01 Dva drona pala na autoput oko 300 kilometara od Moskve, nije bilo eksplozije

Dve ukrajinske bespilotne letelice pale su na autoput M3 u Kaluškoj oblasti u Rusiji, objavio je guverner Vladislav Šapša na svom Telegram kanalu. "Dve bespilotne letelice pale su jutros na autoput M3 na 2999. kilometru iz pravca Žizdra i 283. kilometru iz pravca Duminiči. Nije bilo eksplozije, ali područje je ograđeno i pod nadzorom je", napisao je guverner, prenosi TASS. Na osnovu informacija koje je dao Šapša, dronovi su pali na lokaciji koja je udaljena oko 300 kilometara od Moskve.

07.41 Ukrajinski generalštab: U Donjeckoj i Luganskoj oblasti 29 sukoba

U redovnom izveštaju ukrajinski generalštab ne pominje "veliku ofanzivu" u Donjecku za koju Moskva tvrdi da ju je odbila, ali kaže da je bilo 29 sukoba u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Širom zemlje, kako je saopštenju, u nedelju da je izvedeno 15 vazdušnih napada na neprijateljske trupe, presretnuto je šest neprijateljskih dronova i napadnuto nekoliko komandnih punktova, skladišta oružja i protivvazdušnih sistema.

07.33 Bajden se sastaje sa premijerima Danske i Velike Britanije, tema razgovora F-16 avioni

Džo Bajden dočekuje premijere Velike Britanije i Danske u Vašingtonu ove nedelje na sastancima koji će uključivati razgovore o misiji da se Ukrajini obezbede borbeni avioni F-16. Velika Britanija i Danska igraju ključnu ulogu u nastajanju zajedničkog međunarodnog plana koji je Bajden nedavno podržao, nakon višemesečnog otpora pozivima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za dobijanje američkih aviona, preneo je AP.

07.25 Zelenski: Rusija izbegava sankcije, nabavlja oružje uz pomoć mreže dobavljača

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Rusija koristi mrežu dobavljača da izbegne međunarodne sankcije osmišljene da spreči proizvodnju projektila i drugog oružja.

U video obraćanju u nedelju uveče, Zelenski je rekao da neimenovane zemlje i kompanije pomažu Rusiji da nabavi tehnologiju, sa naglaskom na proizvodnju raketa. Rusija je od prošlog oktobra lansirala stotine raketa na ukrajinske ciljeve.

07.13 Moskva: Ukrajinske snage bez uspeha u "velikom napadu" na Donjeck

Ukrajinske oružane snage nisu uspele da postignu uspeh u velikoj ofanzivi na pet sektora fronta na južnodonjeckom pravcu, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.  

Prema njegovim rečima, "cilj protivnika bio je da probije odbranu ruskih snaga na najranjivijim delovima fronta, ali ukrajinske snage nisu uspele u tome". Konašenkov je precizirao da je Ukrajina koristila šest mehanizovanih bataljona i dva tenkovska bataljona.

07.00 Proukrajinska grupa saopštila da će zarobljene ruske vojnike predati Kijevu

Proukrajinska grupa ruskih boraca saopštila je juče da je zarobila nekoliko ruskih vojnika u prekograničnom prepadu u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da će ih predati ukrajinskim vlastima. Ruski dobrovoljački korpus izneo je tu tvrdnju na video snimku objavljenom na Telegramu.

Na kratkom snimku se vidi da je zarobljeno oko desetak ruskih vojnika, kao i da dvojica leže na bolničkim krevetima, preneo je Rojters.

Grupa je ranije saopštila da je zarobila dva ruska vojnika. Oni su ponudili da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog gubernatora Vjačeslava Gladkova, preneo je Rojters.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

06.55 Rusko MO: Vojska izvela udar na ukrajinske diverzante u Belgorodskoj oblasti

Ruska vojska izvela je artiljerijski udar na ukrajinske diverzante u blizini Nove Tavolžanke u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice za pokrivanje Zapadnog vojnog okruga i granična služba Federalne službe bezbednosti (FSB) uočile su pokušaj militanata da pređu reku na području ovog naselja, prenose RIA Novosti.

"Na neprijatelja je izvršen artiljerijski udar. Neprijatelj je rasteran, povukao se", naglasili su u ruskom ministarstvu.

06.45 Ukrajnska vojska poziva na "operativnu tišinu"

Ukrajinska vojska je juče zamolila za "operativnu tišinu" oko dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga. "Planovi vole tišinu. Neće biti najave početka", navelo je Ministarstvo odbrane Ukrajine u video snimku objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su više puta govorili protiv spekulacije javnosti o kontraofanzivi, poručivši da bi to moglo da pomogne neprijatelju.  "Mi ćemo to uraditi i spremni smo", poručio je Zelenski.

06.35 Ukrajina formirala prvu grupu pilota za obuku na lovcima F-16

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignjat rekao je juče da je Ukrajina formirala prvu grupu pilota koji će ići na obuku na lovcima F-16. "Ovde (u Ukrajini) moramo da se borimo, ali u inostranstvu moramo da učimo. U prvom krugu za obuku može biti nekoliko desetina pilota, a među njima će, zapravo, biti najbolji i najiskusniji piloti. Prioritet imaju oni koji dobro govore engleski", rekao je Ignjat, preneo je ukrajinski portal "prm.ua".

06.20 Zelenski: Od početka rata stradalo najmanje 500 dece

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je od početka ruske invazije u toj zemlji poginulo najmanje 500 ukrajinske dece.On je naveo da rusko rusko oružje i mržnja nastavljaju da oduzimaju i uništavaju živote ukrajinske dece svakog dana, prenosi Asošiejted pres. "Mnogi od njih su mogli da postanu poznati naučnici, umetnici, sportski šampioni, dajući doprinos istoriji Ukrajine", rekao je Zelenski.

Komentari (1)

Anamarija

05.06.2023 11:10

Propašće kontraofanziva Ukrajinaca, jer će Rusi pre toga taktički pobeći nazad Putinu.Šta reći nego kraj Ruske ere.

Evropa