Evropa

"Rat" princa Harija i tabloida: Prvi član kraljevske porodice koji svedoči na sudu posle 130 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2023

-

16:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Princ Hari, prvi je član britanske kraljevske porodice koji se posle više od 130 godina pojavio na sudu. On je svedočio u okviru procesa protiv lista "Dejli miror" za koji tvrdi da je nezakonito prikupljao informacije o njemu, njegovom bratu Vilijamu i njihovim roditeljima Dajani i Čarlsu. Osim ovog, princ je pokrenuo još pet slučajeva protiv medija i vlade u Velikoj Britaniji.

Hari tvrdi da su aktivnosti novinara "Dejli mirora" kod njega izazvale napade depresije i paranoje koji su doveli do raspada njegove veze sa Čelsi Dejvi. Prema njegovim rečima, navodni upad novinara u njihovu kuću naveo je gospođu Dejvi da donese odluku da kraljevski život nije za nju.

On se suočio sa višečasovnim ispitivanjem, a propitivač je bio Endru Grin, poznatiji pod nadimkom zver na sudu. U pitanju je advokat Miror grup Njuz Pejpers, grupe koja u svojim izdanjima ima "Dejli miror", "Sandej miror" i "Sandej pipl" protiv kojih je Hari uz još 100 ljudi podneo tužbu da su nezakonito širili informacije o njima prikupljene između 1991. i 2011.

"Hari je izgledao pomalo uplašeno. Govorio je veoma tiho i u jednom trenutku ga je sudija zamolio da progovori. Tokom dana mu je raslo samopouzdanje, odgovarao je mirno, ali je odgovarao na niz veoma teških pitanja o svojim sećanjima na stvari koje su mu se dešavale kada je bio mladić, kako se o njima pisalo u tadašnjoj štampi i kako se osećao zbog toga", rekla je dopisnica AP Džil Loules.

U drugom procesu, Hari je tužio "Dejli Mejl", navodeći da je bio žrtva hakovanja govorne pošte i predmet rada privatnih istražitelja. Navodno je oko 140 članaka objavljenih između 1996. i 2010. sadržavalo informacije prikupljene nezakonitim metodama.

"Princ Hari je morao da prizna da u mnogim slučajevima nije mogao da se seti kada je prvi put pročitao te priče. Njegov argument je da je celokupno novinsko izveštavanje tokom godina ono što mu je uništilo život i izazvalo veliku nevolju", rekla je Loules.

Na opasku advokata Grina da bi Hari želeo da bude žrtva, princ je dodao da niko ne želi da mu telefon bude hakovan, i ostao pri stavu da je hakovanje izvedeno nja visokom nivou. Prema pisanju ostrvskih medija, protiv čijeg dela vodi rat, Hari je načinom obraćanja odstupio od uobičajene prakse kraljevske porodice - "ne žali se, ne objašnjavaj".

U slučaju da "sedma sila" izgubi ovaj proces, uz pozamašnu odštetu na račun princa Harija, buduća izveštavanja o kraljevskoj porodici imala bi mnogo manje manevarskog prostora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa