Poznati

Princ Hari svedoči pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv Dejli Mirora

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

16:40

Princ Hari svedoči pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv Dejli Mirora
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Britanski princ Hari pojavio se danas u sudnici i položio zakletvu u svojstvu svedoka u procesu koji je pokrenuo protiv grupe MGN, izdavača tabloida Dejli Miror, optužujući ga za hakovanje telefona i druge nezakonite operacije uhođenja.

Harija je na suđenju unakrsno ispitivao advokat grupe MGN Endru Grin u vezi sa više od 33 novinska članka čiji su detalji, kako navodi princ, pribavljeni nezakonito.

''Svaki od ovih članaka igrao je važnu, i destruktivnu ulogu u mom odrastanju'', rekao je on.

Dodao je da je u tim člancima označen kao "plejboj princ", "debeli", "neuspešni" i ''ponavljač'', i da je cilj novinara bio da unište njegove odnose sa devojkama, okrivljujući ih za njegov raskid sa Čelsi Dejvi, što je izazvalo smanjenje njegovog kruga prijatelja i dovelo do napada depresije i paranoje.

Grin je priznao da su u jednom slučaju korišćene nezakonito pribavljene informacije, i se lično izvinio Hariju u ime MGN-a.

''To nikada nije trebalo da se dogodi i neće se ponoviti'', rekao je on.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Pric Hari, 38-godišnji sin britanskog kralja Čarlsa III je prvi član kraljevske porodice koji se u poslednjih 130 godina saslušava pred sudom.

Pre njega se, 1891. godine u svojstvu svedoka pred sudom pojavio Harijev predak, vojvoda od Klarensa i Avondejla, budući kralj Edvard VII, koji je svedočio na suđenju zbog kockarskog skandala.

Hari se odlučio da pokrene sudski proces i traži odgovornost britanske štampe jer smatra da mediji proganjaju njega i njegovu porodicu.

Izlažući prinčev slučaj pred sudom, Harijev advokat Dejvid Šerborn rekao je da su britanske novine od Harijevog detinjstva koristile hakovanje i podmetanja da bi se dokopale informacija koje bi mogle da iskoriste za senzacionalističke naslovne strane.

Advokat Šerborn tvrdi da su priče o Hariju bile velika inspiracija za britansku tabloidnu štampu koja je sa oko 2.500 članaka pokrivala sve aspekte njegovog života tokom perioda od 1996. do 2011. godine - od povreda u školi, preko eksperimentisanja sa marihuanom i kokainom, do uspona i padova sa devojkama.

"Tabloidima ništa nije bilo sveto ili izvan dozvoljene zone", rekao je advokat princa Harija.

 

Komentari (0)

Magazin