Evropa

Preminuo Silvio Berluskoni

Komentari

Autor: Euronews

12/06/2023

-

10:43

Preminuo Silvio Berluskoni
Preminuo Silvio Berluskoni - Copyright Tanjug AP//Andrew Medichini, file

veličina teksta

Aa Aa

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo je u 86. godini, preneli su italijanski mediji. 

Kako prenosi La Stampa, lider stranke "Napred Italijo" (Forza Italia) u petak je primljen u bolnicu San Rafale, a u poslednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan. U aprilu je lečen od infekcije pluća koja je posledica leukemije.

U januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

Berluskoni je prvi put na funkciju premijera došao 1994. godine i vodio je četiri vlade sve do 2011. 

Rođen je 1936. godine u Milanu. Po zanimanju preduzetnik, politički se angažovao tek u 58. godini života kada je 1994. osnovao pokret "Napred Italijo", navodno, kako bi izbegao zatvorsku kaznu.

Iste godine izabran je za premijera Italije, ali mandat mu je trajao svega devet meseci zbog razlaza sa koalicionim partnerima. Vratio se u velikom stilu 2001. formiravši najdugotrajniju vladu posle Drugog svetskog rata. 2006. tesno je izgubio od Romana Prodija, a dve godine kasnije, treći put je prigrabio premijersku štafetu, ovog puta kao lider stranke Narod slobode.

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

Usled ekonomske krize koja je pogodila Italiju, podneo je ostavku 2011. godine. U predstojećim godinama jurio je četvrti premijerski mandat, a 2019. postao je najstariji član Evropskog parlamenta.

Bio je veoma aktivan na spoljnopolitičkom planu. Iako naklonjen SAD, uspevao je da održi dobre odnose sa Rusijom.

Niz kontroverzi i "Berluskonizam"

Njegovu karijeru obeležio je sijaset kontroverzi. Zbog utaje poreza osuđen je 2013. na četiri godine zatvora i petogodišnju zabranu obavljanja javnih funkcija. Kazna mu je zbog opšteg pomilovanja smanjena na godinu dana.

Ubrzo je optužen za seksualnu aferu sa maloletnom prostitutkom, zbog čega je osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija. Međutim, italijanski apelacioni sud ga je 2014. oslobodio optužbi.

Tokom burne političke karijere na sudu se pojavljivao više od 2.500 puta na 106 sudskih procesa, uz sudske troškove od 200 miliona evra.

Njegovi politički nastupi motivisali su medijske i intelektualne krugove da skuju termin "Berluskonizam", koji označava izražen preduzetnički i politički optimizam.

Krozeto: Era je završena

Reagujući na vest, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da je Berluskonijema smrt ostavila "veliku prazninu".

"Era je završena... Zbogom Silvio", napisao je Krozeto na Tviteru, dodajući da je Berluskonija mnogo voleo.

Komentari (0)

Evropa