Evropa

Rumunski premijer podneo ostavku zbog dogovora o rotaciji

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2023

-

18:59

Rumunski premijer podneo ostavku zbog dogovora o rotaciji
Rumunski premijer podneo ostavku zbog dogovora o rotaciji - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski premijer Nikolae Čuka (56) podneo je ostavku kako bi prepustio mesto predsednika vlade koalicionom partneru u sklopu sporazuma o podeli vlasti, koji ima za cilj održavanje stabilnosti u zemlji pogođenoj političkim trzavicama, preneo je Blumberg.

Čuka, penzionisani vojni general, napustio je funkciju posle skoro 19 meseci, kako bi prepustio vlast lideru socijaldemokrata Marčelu Čolakuu.

Njih dvojica su se 2021. godine dogovorila da će se zameniti, nakon što je Rumunija promenila sedam premijera u manje od 10 godina. Zamena je pomerena na nekoliko nedelja zbog štrajka prosvetara, a nakon nekoliko neuspelih pokušaja, Čuka je uspeo da ubedi sindikate da odustanu od protesta, tako što im je odobrio veće plate i obećao da će poboljšati radne uslove.

"Počinjemo proceduru rotacije i planiramo da dobijemo novu vladu do kraja ove nedelje tako da možemo da nastavimo da rešavamo sva pitanja u zemlji", dodao je Čuka.

Nakon konsultacija sa predsednikom Klausom Johanisom, koji nominuje premijera, Čolaku, ukoliko bude nominovan, ima 10 dana da predstavi kabinet i dobije odobrenje parlamenta.

Johanis je ranije rekao da se neće protiviti promeni na vlasti, ukoliko postoji dogovor unutar koalicije. 

Komentari (0)

Evropa