Evropa

Švedski pregovarač: Biće nastavljeni razgovori s Turskom o članstvu u NATO, ali bez datuma

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

16:33

Švedski pregovarač: Biće nastavljeni razgovori s Turskom o članstvu u NATO, ali bez datuma
Švedski pregovarač: Biće nastavljeni razgovori s Turskom o članstvu u NATO, ali bez datuma - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Turska i Švedska nastaviće razgovore u cilju prevazilaženja primedbi Ankare na zahtev Švedske za članstvo u NATO-u, izjavio je danas glavni švedski pregovarač Oskar Stenstrom.

On je istakao da je urađeno dovoljno kada je reč o ubeđivanju svog turskog kolege, preneo je Rojters.

"Međutim, Turska još uvek nije spremna da donese odluku", naveo je Stenstrom i dodao da nema konkretnog datuma za nastavak razgovora.

S druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naglasio da Švedska ne treba da očekuje promenu stava Turske povodom švedske kandidature za članstvo u NATO-u na samitu alijanse sledećeg meseca, izuzev ako ne spreči antiturske proteste u Stokholmu. 

On je to rekao, uoči današnjih razgovora sa švedskim zvaničnicima u Ankari, navodeći da će takav stav izneti i u tim susretima.

Švedska i Finska su u maju prošle godine predale zahteve za članstvo u NATO-u, a Turska je postavila kao uslov za ratifikaciju njihovih zahteva u turskom parlamentu da te dve zemlje izruče Ankari osumnjičene za terorizam.

U međuvremenu, Finska je postala članica alijanse u aprilu, a zahtev Švedske još nisu odobrile Turska i Mađarska.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa