Evropa

Evropski sud pravde: Mađarska prekršila zakone EU i narušila prava migranata

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

13:43

Evropski sud pravde: Mađarska prekršila zakone EU i narušila prava migranata
Evropski sud pravde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde (ECJ), najviši sud Evropske unije, presudio je danas da je Mađarska prekršila zakone evropskog bloka i narušila prava migranata, tako što je prisilila tražioce azila unutar zemlje ili na njenim granicama da počnu proces u njenim ambasadama u Srbiji i Ukrajini.          

Nakon izbijanja pandemije kovida 2020. godine, vlada je "progurala" zakon koji primorava ljude koji traže međunarodnu zaštitu, da putuju u Beograd ili Kijev kako bi u tamošnjim ambasadama podneli zahtev za dozvolu putovanja za ulazak u Mađarsku, preneo je AP.

Evropska komisija je tužila Mađarsku ECJ zbog tog zakona, insistirajući da ta zemlja nije ispunila svoje obaveze prema pravilima evropskog bloka.     

Pravila obavezuju sve zemlje članice da imaju zajedničke procedure za davanje azila, navela je agencija.     

ECJ je presudio da vlada u Budimpešti "nije ispunila svoje obaveze".

Sud je naveo da Mađarska u suštini uskraćuje ljudima koji traže zaštitu prava na "efikasan, lak i brz pristup" procedurama za to. 

U presudi se navodi da se novi zakon ne može opravdati razlozima javnog zdravlja koji bi trebalo da ograniči širenje koronavirusa. 

Sada je na Evropskoj komisiji da odluči da li će pokušati da ubedi Mađarsku da izmeni ili povuče svoj zakon ili da traži od suda da izrekne novčanu kaznu, navela je agencija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa