Evropa

Vatikan predaje dokaze o nestanku ćerke istaknutog službenika 1983. godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2023

-

23:24

Vatikan predaje dokaze o nestanku ćerke istaknutog službenika 1983. godine
Papa na Cveti predvodio misu na Trgu svetog Petra u Rimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan je danas saopštio da će gradskom tužiocu u Rimu predati dokaze o nestanku petnaestogodišnje ćerke jednog od svojih zaposlenih pre 40 godina.

Emanuela Orlandi, koja je bila ćerka istaknutog vatikanskog službenika i živela unutar zidina svetog grada, nestala je u leto 1983. dok se vraćala kući sa časa muzike u centru Rima, prenosi Si-En-En (CNN).

Vatikan, koji je godinama bio pod lupom zbog svog vođenja slučaja, objavio je u januaru da je otvorio novu istragu.

U saopštenju se navodi da je kancelarija vatikanskog promotera pravde Alesandra Didija „prikupila sve dokaze dostupne u različitim institucijama Vatikana i Svete Stolice, dok je takođe prikupljala dokaze kroz razgovore sa osobama u zadužen za određene kancelarije u vreme događaja.”

On je naveo da je pronašao "neke tragove u istrazi koji zaslužuju dalje razmatranje", kao i da će njegova kancelarija iz tog razloga proslediti sve relevantne dokumente rimskom tužiocu.

Ovo je prvi put da je Vatikan javno predao dokumente italijanskim vlastima koji se odnose na "slučaj Orlandi", ali u saopštenju nije precizirano da li je reč o novim dokumentima ili su iz arhive. 

Vatikan je saopštio da je završio istragu, ali je Didi najavio da će „nastaviti svoje aktivnosti u ovom pravcu u narednim mesecima“.

Orlandi je nestala 22. juna 1983. nakon časa u muzičkoj školi pored katoličke crkve Sant'Apolinare Opus Dei u blizini Pjaca Navona u Rimu.

Njen otac Erkol Orlandi, koji je preminuo 2004. godine, radio je za Institut za verska dela pri Svetoj stolici, dok majka Marija Orlandi i dalje živi u porodičnom stanu u Vatikanu. 

Devojčin brat Pjetro Orlandi proveo je život pokušavajući da otkrije šta se dogodilo njegovoj sestri i često je krivio Vatikan za skrivanje informacija.

On je pozvao na miting ove nedelje u Rimu ispred Tvrđave Sant' Angelo, najnovije lokacije za koju se smatra da bi telo mlade devojke moglo biti sahranjeno, a zatim nastavio do trga Svetog Petra na nedeljnu misu. 

Orlandi svake godine održava skupove povodom godišnjice nestanka.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa