Evropa

IZBORI U GRČKOJ Novoj demokratiji više od 40 odsto glasova, Micotakis zakletvu polaže već u ponedeljak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/06/2023

-

18:18

IZBORI U GRČKOJ Novoj demokratiji više od 40 odsto glasova, Micotakis zakletvu polaže već u ponedeljak
IZBORI U GRČKOJ Novoj demokratiji više od 40 odsto glasova, Micotakis zakletvu polaže već u ponedeljak - Copyright Tanjug AP/Yorgos Karahalis, Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

U Grčkoj su danas održani parlamentarni izbori, drugi po redu u proteklih pet sedmica. Širom Grčke u 7.00 časova otvoreno je 21.634 glasačkih mesta na kojima su građani glasali do 19.00 časova. Pravo glasa ima oko 9,8 miliona Grka.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

23.00 Zvanično na 98 odsto prebrojanih glasova - Novoj demokratiji 158 mandata

Zvanični rezultati na prebrojanih sa 97,9 % glasova pokazuju da Nova demokratija dobija 40,56% glasva, odnosno 158 mesta u parlamentu od 300 poslanika. Ova stranka vodi ispred Sirize sa više od 22 odsto glasova.

Levičarska Siriza ima 17,83 odsto glasova i 48 mesta.

PASOK je osvojio 11,86 odsto, odnosno, 32 poslanička mesta, dok je Komunistička partija dobila 7,68 odsto i 20 poslanika.

Ultradesničarski Spartanci su dobili 4,67 odsto, Elniki Lisi 4,45 odsto, Niki 3,69 odsto i Plevsi Eleterijas je malo iznad cenzusa, na 3,17 odsto, odnosno osam poslanika, na osnovu 98,2 odsto prebrojanih glasova, preneo je "Katimerini".

22.58 Najmanje učešće na izborima u poslednjih 20 godina sa 52,78 odsto

Izlaznost na izborima bila je najmanja u poslednjih 20 godina sa 52,78 % izašlih. To je manje i u odnosu na majske izbore kada je glasao 61,1 odsto upisanih birača.

22.53 Prototoma: Micotakis već sutra polaže zakletvu

Predsednik Nove demokratije Kirijakos Micotakis će u ponedeljak u 11 časova (po lokalnom vremenu) otići u Predsedničku palatu gde će od predsednice Republike Katerine Sakelaropulu dobiti mandat za formiranje vlade. Dva sata kasnije, u 13 časova, Kirijakos Micotakis položiće zakletvu pred predsednikom Republike u Predsedničkoj palati, prenosi Prototema.

22.29 Vučić čestitao Micotakisu na izbornoj pobedi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu na pobedi u drugom krugu parlemantarnih izbora, kojom je obezbedio još jedna četvorogodišnji mandat.

"Potpuno sam siguran u njegovu posvećenost razvoju Grčke i dobrobiti njenog naroda i u njegovu težnju da nastavi jačanje veza između naših prijateljskih i bratskih naroda", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

 

 

21.52 Cipras: Izborni rezultat negativan za nas, ali i za društvo i za demokratiju

Predsednik grčke radikalno leve partije Siriza Aleksis Cipras rekao je nakon poraza te stranke u danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora da je „izborni rezultat negativan za tu stranku, ali i za društvo i za demokratiju”. On je rukovodstvo Nove demokratije, koja je odnela pobedu na današnjim izbborima, optužio za „nacionalistički govor i govor podela“, prenosi Katimerini.  Odbacio je spekulacije da bi mogao da se povuče sa čela najveće opozicione stranke nakon poraza na izborima.

Cipras je rekao da će se staviti na raspolaganje sudu članova stranke, navodeći da će u narednih nekoliko meseci biti sazvan kongres na kojem će biti odlučeno o njenoj sudbini.

Tanjug AP/Angelos Tzortzinis/Pool via AP)

 

21.03 Novi mandat za Micotakisa zahvaljujući izbornim pravilima 

Lider grčkih konzervativaca Kirijakos Micotakis na putu je da osvoji drugi premijerski mandat i većinu u parlamentu, pokazuju rezultati. Iako se postotak glasova osvojen na ponovljenim izborima ne razlikuje značajno od odnog dobijenog na prethodnim prema grčkim izbornim pravilima za druge izbore, konzervativcima se dodeljuje dodatni broj mesta u parlamentu, ali tačan broj zavisi od konačnog rezultata.

Stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa nije uspela da smanji marginu prošlomesečnog poraza.

20.18 Nova demokratija zadržava prednost

Euronews Grčka prenosi rezultate nkon prebrojanih glasova sa 80 odsto biračkih mesta:

ND: 40,48% i 158 mesta u parlamentu

SIRIZA: 17,84% i 47 mesta

PASOK: 12,06% i 32 mesta

KKE: 7,57% i 20 mesta

Spartanci: 4,72% i 13 mesta

Grčko rešenje: 4,50% i 12 mesta

Pobeda: 3,74% i 10 mesta

Kurs slobode: 3,14% i 8 mesta

MeRA25: 2,41%

 

 

20.13 Evropska narodna partija čestitala Micotakisu

 

 

Evropska nardona partija je na Tviteru pobedu Nove demokratije nazvala neverovatnom

"Narod Grčke je još jednom snažno izrazio svoju podršku Novoj demokratiji i Micotakisu. Ovaj jasan mandat omogućava nastavak posvećenosti reformama i daljem jačanju privrede", poručila je Evropska narodna partija.

20.11 Prvi zvanični rezultati: Micotakisu 157 mandata u parlamentu od 300 mesta

Nova demokratija pobednik je današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, pokazali su prvi zvanični rezultati, a glasači su lideru stranke Kirjakosu Micotakisu dali novi četvorogodišnji mandat na mestu premijera, javlja Rojters.

Na osnovu četvrtine prebrojanih glasova, konzervativna Nova demokratija vodila je sa 40,5 odsto glasova, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je, kako navodi britanska agencija, posle 60 odsto izbrojanih glasova, velika verovatnoća da će Micotakis imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mesta.

20.10 Micotakis: Naporan rad bez bahatosti

Kirijakos Micotakis daje izjave o rezultatima izbora i pobedi Nove demokratije sa procentom od 40,45 i razlikom od 22,61 odsto od Sirize.

On je rekao da je  zadovoljan "sigurnom većinom" koju je osvojio i obećao da će nastaviti ključne reforme ubrzanim tempom. Konstatovao je da je grčki narod dao snažan mandat Novoj demokratiji, ističući da rezultati dva izborna nadmetanja znače kraj toksičnosti i početak ere stabilnosti. On je pozvao na naporan rad i ubrzanje reformi bez bahatosti i arogantnih stavova.

 

profimedia

 

18.53 Siriza priznala pobedu Nove demokratije

Euklid Cakalotos iz Sirize priznao je jasnu pobedu Nove demokratije ubrzo nakon objavljivanja izlaznih anketa, navodi Euronews Grčka.

Tanjug AP/Michael Varaklas

 

18.09 Ankete: Na izborima vodi Micotakisova Nova demokratija

Konzervativci ubedljivo vode na današnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj, pokazuju izlazne ankete šest agencija za ispitivanje javnog mnjenja.

Prema njihovim procenama, Nova demokratija bivšeg premijera Kirijakosa Micotakisa će pobediti sa podrškom od 40 do 44 odsto glasova, što bi joj, prema projekcijama, moglo doneti 158 poslaničkih mesta, prenosi Rojters.

Siriza Aleksisa Ciprasa, kako se procenjuje, dobiće između 16,1 i 19,1 odsto glasova (45 mesta), dok će PASOK osvojiti između 10 i 13 odsto (29) podrške građana Grčke.

Komunistička partija Grčke (KKE) osvojiće između 7,2 i 9,2 odsto glasova (21), dok će stranka Spartanci dobiti podršku između četiri i šest odsto birača (13).

Stranka Grčko rešenje (EL) ima podršku između 2,3 i 4,3 odsto birača (9), a u istom rasponu podrške glasača se nalazi i Pobeda (9). Procenjuje se da će Kurs slobode osvojiti između dva i četiri odsto, kao i MeRA25, što bi im donelo po osam poslaničkih mesta.

18.00 Pred kraj glasanja povećano interesovanje birača

Kako prenosi Prototema, do 16.30 izlaznost je bila 48,76% i to prema podacima sa 17.548 biračkih mesta od ukupno 21.467, odnosno 81,7%. Slika sa biračkih mesta sat vremena pre glasanja pokazala je povećano učešće, neposredno pred kraj izbornog procesa.

Prema informacijama MUP-a, izlaznost bi mogla premašiti brojke iz 2019. godine kada je u julu glasalo 57,78 % upisanih birača.

17.30 Zašto nije stvorena koaliciona vlada

"Grčka nema kulturu koalicionih vlada. Od 1974. zemlja je imala samo pet koalicionih vlada. Jedna je bila oformljena u specijalne svrhe, druge, jer nije bilo apsolutne većine - sve su propale", rekao je Panos Kicikopulos novinar Euronewsgreek za Euronews Srbija.

17.20 Kako su preotekli prethodni izbori

Partija Nova demokratija aktuelnog premijera Kirijakosa Micotakisa pobedila je na izborima sa 40,8 odsto glasova, ali nije uspela da obezbedi potpunu većinu da samostalno formira vladu.

Na drugom mestu prema broju osvojenih glasova je stranka levice Siriza, koja je dobila 20,1 odsto glasova, dok su socijalisti PASOK-Kinala, predvođeni Nikosom Andrulakisom, zauzeli treće mesto sa 11,46 odsto glasova.

Tri najsnažnije stranke u zemlji odbile su ponuđeni mandat za formiranje vlade, tražeći drugo glasanje 25. juna, nakon čega je imenovana prelazna vlada.

17.00 Drugi izbori u pet nedelja 

Parlamentarni izbori su raspisani nakon što nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu na izborima 21. maja.

Prema rezultatima anketa, očekuje se pobjeda Nove demokratske partije Micotakisa koja bi trebalo da dobije najmanje 46 poslaničkih mjesta.

Druga najjača stranka mogla bi da bude Siriza, predvođena nekadašnjim premijerom Aleksisom Ciprasom, za koju istraživanja javnog mnjenja prognoziraju oko 20 odsto podrške.

Komentari (0)

Evropa