Evropa

Signal za alarm u Berlinu: Kandidat krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) pobedio na lokalnim izborima

Komentari

Autor: Jutarnji list

25/06/2023

-

23:07

Signal za alarm u Berlinu: Kandidat krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) pobedio na lokalnim izborima
AfD - Copyright Tanjug AP/Martin Schutt/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) pobedio je na izborima u nedelju čime je ta stranka prvi put dobila lidera okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnom nivou, piše Jutarnji list.

AfD, s kojim glavne stranke u Nemačkoj zvanično odbijaju saradnju zbog njegovih radikalnih stavova, pobedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Zoneberg u istočnoj nemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Reč je o najnovijem uspehu stranke kojoj raste podrška nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Šolcom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutrašnjim sporovima oko politika i proračuna.

AfD, koji prema anketama uživa podršku između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača zbog recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namerava da nominuje svog kandidata za kancelara.

Stranka je posebno snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Nemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobedu u tri istočne savezne pokrajine iduće godine.

Čista pobeda AfD-ovog kandidata Roberta Zeselmana u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Zonebergu ujedinile protiv njega.

Zeselman se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih pre dve nedelje. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedelju.

Dok su krajnje desne stranke ojačale širom Evrope, jačanje AfD-a posebno je delikatno pitanje zbog nemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi ekonomskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko delovanje uzrok klimatskih promena.

Nemačka obaveštajna služba je ovog meseca objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću pretnju za demokratiju u Nemačkoj i upozorila glasače da ne glasaju za AfD.

Stranka je osnovana pre deset godina kao antievropska stranka. Njena popularnost narasla je nakon migrantske krize 2015. a ušla je u nemački parlament 2017. čime je postala i zvanična opozicija vlastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa