Evropa

Nemačka obaveštajna agencija upozorava glasače da ne podržavaju krajnju desnicu

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

16:23

Nemačka obaveštajna agencija upozorava glasače da ne podržavaju krajnju desnicu
Opšti izbori u Nemačkoj - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremizam krajnje desnice predstavlja najveću pretnju nemačkoj demokratiji i birači to treba da imaju na umu pre nego što glasaju za nacionalističku, antiimigrantsku stranku Alternativa za Nemačku (AfD), navela je danas Nemačka obaveštajna agencija (BfV).

AfD trenutno ima 18 do 20 odsto glasova širom zemlje i na putu je da osvoji tri izborne jedinice u istočnoj Nemačkoj s kamapanjom, koja podrazumeva zaustavljanje migracije, kao i obuzdavanje, prema njihovom mišljenju, skupu zelenu agendu, preneo je Rojters.

Šef BfD-a Tomas Haldenvang navodi da stranke krajnje desnice jačaju širom Evrope, ali da je uspon AfD-a posebno osetljiv u Nemačkoj zbog nacističke prošlosti zemlje.

"Delovi AfD-a šire mržnju i agitaciju protiv svih manjina u Nemačkoj, posebno migranata, a promovišu i antisemitski stav", rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio godišnji izveštaj za 2022.

Haldenvang je istakao da su delovi AfD-a i pod "velikim uticajem Moskve i nastavljaju da šire ruske narative, posebno u vezi sa ratom u Ukrajini".

"Mislim da su to sve okolnosti koje nemački birači treba da imaju na umu kada donose svoju odluku", rekao je on.

Britanska agencija ističe da se AfD protivi ekonomskim sankcijama Moskvi, za razliku od mejnstrim nemačkih partija, uključujući vladajuće socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca, koji snažno podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskih snaga.

U izveštaju se navodi da je broj ljudi potencijalno uključenih u aktivnosti krajnje desnice u Nemačkoj porastao za 14,5 odsto na 38.800 u 2022. godini, dok je broj aktivista krajnje desnice spremnih na upotrebu nasilja porastao sa 13.500 na 14.000.

Prema istraživanju, koje je INSA objavila ove sedmice, na osnovu ankete na nacionalnom nivou AfD ima 20 odsto, isto kao SPD, dok je ispred njih sa 26,5 odsto stranka desnog centra CDU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa