Evropa

Uspon desničarske partije AfD u Nemačkoj izazvao razdor među strankama

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

10:58

Uspon desničarske partije AfD u Nemačkoj izazvao razdor među strankama
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Porast popularnosti nemačke desničarske, populističke partije AfD izazvao je razdor i uzajamne optužbe među nemačkim strankama.

Opoziciona CDU optužuje nemačku koalicionu vladu (SPD, Zeleni, FDP) za uspon desničara, ali kancelar Olaf Šolc odbacuje te tvrdnje i ukazuje da takve desničarske tendencije postoje i u drugim zemljama, navodi Dojče Vele.

Alternativa za Nemačku (AfD) se, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, popela na drugo mesto po popularnosti i skoro se izjednačila sa vladajućim Socijaldemokratama (SPD).

Ovakav uspeh AfD je dugo bio nezamisliv, međutim, kada bi se sada raspisali parlamentarni izbori ta stranka bi dobila 18 odsto glasova, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje svakoga meseca sprovodi institut Infratest-dimap za javni servis ARD.

Predsednik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc tvrdi da je za uspeh desničarske AfD kriva vlada.

"Da imamo vladu koja dobro radi AfD ne bi bila na 18 odsto. Građani Nemačke su siti takve vlasti i zato sada sebi daju oduška na ovaj način", izjavio je Merc na televiziji ZDF i uputio posebne kritike stranci Zeleni.

Ipak, Merc je poručio da neće sarađivati sa AfD koju je nazvao antisemitskom strankom, neprijateljski nastrojenom prema strancima.

"Sve dok sam ja predsednik CDU, neće biti nikakve saradnje s tom strankom", rekao je Merc.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa