Evropa

Španija se bori sa petim talasom, Katalonija najteže pogođena, ponovo uvodi policijski čas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, El Pais

17/07/2021

-

23:11

Španija se bori sa petim talasom, Katalonija najteže pogođena, ponovo uvodi policijski čas
Španija se bori sa petim talasom, Katalonija najteže pogođena, ponovo uvodi policijski čas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak osam miliona stanovnika Španije više ne može da se slobodno kreće jer je u nekim delovima te zemlje ponovo uveden policijski čas zbog skoka u broju obolelih od koronavirusa. Katalonija je poslednji u nizu region koji će na snagu vratiti stroge mere kontrole.

Kako piše španski "El Pais", sve više teritorija uvodi policijski čas zbog toga što se delta soj koronavirusa širi posebno među mladima. Prema trenutno važećim pravilima, zabrana napuštanja domova u određenom delu dana već pogađa 16,9 odsto populacije, odnosno svaku šestu osobu.

Poslednja dva regiona koja su predstavila plan za uvođenje strogih mera su Katalonija i Kantabrija, a stručnjaci apeluju na preduzimanje daljih koraka za sprečavanje širenja virusa.

Dvonedeljna stopa zaraze korona virusom porasla je na 537 slučajeva na 100.000 stanovnika, prema podacima Ministarstva zdravlja od petka.

Iako su vlasti u Španiji nakon pada broja novozaraženih početkom juna na trenutak odahnule, Katalonija je trenutno najteže pogođena 14-dnevnom stopom zaraze od 1.100 slučajeva na 100.000 ljudi.

Potvrdom pravosudnih organa Kataloniji je dato zeleno svetlo za trajanje policijskog časa od jedan sat iza ponoći do šest sati ujutru od 23. jula u gradovima sa više od 5.000 stanovnika, gde je incidencija viša od 400 slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednjih sedam dana.

I region Navara je takođe podneo zahtev za uvođenje policijskog časa od jedan sat do šest ujutru jer je za 14 dana zabeležena stopa od preko 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Najteže pogođena zemlja u Evropi

Španija je inače jedna od zemalja koje su najteže pogođene epidemijom koronavirusa u Evropi, pa je tako od prošle godine zabeleženo preko četiri miliona slučajeva, a preminulo je više od 81.000 ljudi.

Posle blagog pada u broju obolelih od početka ove godine, Španija ponovo beleži na desetine hiljada novoobolelih na dnevnom nivou. Samo juče je registrovano više od 31.000 slučajeva, a preminulo je 12 osoba.

Španski mediji pišu da je reč o petom talasu epidemije koji nastavlja da se ubrzava u Španiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa