Evropa

Frankfurter algemajne cajtung: Nikad veći porast broja privatnih vojski, SAD na čelu zemalja koje koriste njihove usluge

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

22:03

Frankfurter algemajne cajtung: Nikad veći porast broja privatnih vojski, SAD na čelu zemalja koje koriste njihove usluge
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

 Broj privatnih vojski u žarištima širom sveta je u porastu, a SAD se smatraju najvećim kupcem vojnih usluga, piše danas Frankfurter Alemajne Cajtung (FAZ).

List navodi da se mnoge privatne vojske i paravojne formacije poput Vagnera bore u Ukrajini, kao i da se mnoge druge vlade zemalja širom sveta oslanjaju na privatne vojske poput Vagnera ili Blekvotera, ali ističe da je prilično rizično angažovati ih, uprkos tome što uživaju poverenje vlada i što su neophodne tim vladama. 

Pojava privatnih vojnih grupa kao što su Vagner grupa ili američka kompanija Blekvoter prati zakon ponude i potražnje, a koren nastanka tih formacija nazire se u periodu nakon završetka Hladnog rata, kada su milioni vojnika postali nezaposleni dok je vojna oprema trunula u depoima, navodi nemački list u analizi privatnih vojski.

Klasične pretnje su nestale, pošto su mnoge vlade počele da smanjuju vojne budžete, otpustili vojnike, dali na aukciju vojnu opremu i spoljne usluge kao što su obuka, logistika i bezbednost u nadi da će smanjiti troškove, stvorivši tako prazninu koju je popunio privatni sektor.

Privatni vojni izvođači su bili zahvalni kupci opreme i iskusni vojnici, i isto tako voljni da pruže i druge usluge koje bi država otkupila, a bilo je potrebe za time, pošto su se ratovi nastavili i nakon pada Gvozdene zavese.

Dodaje se da su novi ratovi postali haotičniji, poput onog u Ruandi ili na KiM.

FAZ navodi da je Pentagon kontinuirano angažovao više vojnih kompanija tokom sukoba u Avganistanu i Iraku nakon 2010. nego redovnih vojnika.

U tekstu se dodaje da Rusija danas koristi privatne vojne izvođače da bi nastavila da se predstavlja kao faktor moći u svetu. 

Prema naučnoj službi američkog Kongresa, Vagner je pomagao ruskim snagama 2014. godine u zauzimanju Krima i Sirije, gde je ta kompanija povremeno preuzimala vodeću ulogu u vojnoj strategiji.

U februaru 2018. godine, 500 vojnika sa tenkovima i artiljerijom napalo je gasni pogon američke kompanije Konoko u sirijskom regionu gde žive pretežno Kurdi, gde su američki vojnici raspoređeni da čuvaju objekat zajedno sa sirijskim i kurdskim trupama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa