Evropa

EU poziva na smirenost i uzdržanost posle događaja nakon spaljivanja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

11:55

EU poziva na smirenost i uzdržanost posle događaja nakon spaljivanja Kurana
EU poziva na smirenost i uzdržanost posle događaja nakon spaljivanja Kurana - Copyright AP Photo/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

EU pomno prati razvoj događaja u Bagdadu, poziva na smirenost i uzdržanost i osuđuje napade na diplomatske prostorije, navedeno je u današnjem saopštenju portparola Službe za spoljne poslove EU.

Ističe se da se EU pridružuje švedskom ministarstvu spoljnih poslova koje je oštro odbacilo spaljivanje Kurana od strane pojedinca u Švedskoj.     

"Ovaj akt ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije. Spaljivanje Kurana ili bilo koje druge svete knjige je uvredljivo, akt je nepoštovanja i jasan čin provokacije i manifestacija rasizma, ksenofobije i  netolerancije kojima nije mesto u Evropi", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je još je žalosnije što je takav čin izvršen na proslavi važnog muslimanskog praznika Kurban-bajrama i poručuje da EU nastavlja da se zalaže za slobodu veroispovesti ili verskih uverenja i slobodu izražavanja, u inostranstvu i kod kuće.

"Sada je vreme da se zajedno zalažemo za međusobno razumevanje i poštovanje i da sprečimo dalju eskalaciju", apeluje se u saopštenju Službe za spoljne poslove EU.

AP Photo/Hadi Mizban

 

Hiljade pristalica šiitskog populističkog sveštenika Moktada al-Sadra protestovalo je u petak ispred ambasade Švedske u Bagdadu, zahtevajući prekid diplomatskih odnosa nakon što je ispred džamije u Stokholmu zapaljen Kuran.

Demonstranti su palili velike zastave duginih boja, koje predstavljaju LGBT zajednicu nakon što su stajali na njima, dok je u pozadini čitan Kuran.

Al-Sadr je u četvrtak pozvao na "masovne gnevne proteste ispred švedske ambasade u Bagdadu" i tražio od pristalica da zahtevaju proterivanje švedskog ambasadora i prekid diplomatskih odnosa sa Švedskom.

U sredu je jedan od dvojice organizatora okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Nakon paljenja Kurana, švedska policija optužila je muškarca koji je zapalio Kuran za agitaciju protiv određene etničke ili nacionalne grupe.

Komentari (0)

Evropa