Evropa

Baka tinejdžera ubijenog u Francuskoj: Počinioci nasilja koriste mog unuka kao izgovor

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

16:36

Baka tinejdžera ubijenog u Francuskoj: Počinioci nasilja koriste mog unuka kao izgovor
Baka tinejdžera ubijenog u Francuskoj: Počinioci nasilja koriste mog unuka kao izgovor - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Baka 17-godišnjeg tinejdžera Nahela M, u koga je policija pucala iz neposredne blizine jer nije želeo da zaustavi automobil, izjavila je danas da smatra da počinioci nasilja "koriste (njenog unuka) kao izgovor".

"Neka ne razbijaju škole, neka ne razbijaju autobuse", rekla je 70-godišnja Nahelova baka, prenela je francuska televizija BFM TV.

Ona je navela da je umorna.

"Gotovo je, za moju kćerku više nema života", rekla je ona posle smrti unuka.

I Nahelova majka, identifikovana kao Munija M, rekla je televiziji Frans 5 da je ljuta na policajca koji je ubio njenog unuka, ali ne i na policiju.

"Video je klinca arapskog izgleda, hteo je da mu oduzme život", kazala je ona.

Munija M. je istakla da "policajac ne može uzeti pištolj i pucati na našu decu, oduzimati živote našoj deci".

Rođak francuskog tinejdžera Nahela M rekao je da porodica nije želela da njegova smrt izazove nerede i da želi da se situacija smiri, ali je insistirao da zakon o primeni oružane sile u zaustavljanju vozila mora da bude promenjen.

"Nikada nismo pozivali na mržnju ili nerede", rekao je Nahelov rođak za Bi-Bi-Si.

Govoreći u blizini porodične kuće u Nanteru, predgrađu Pariza, rođak je ukazao da neredi širom Francuske koji traju pet dana, nisu u čast Nahelu.

On je naglasio da je Nahelova porodica pozvala na mirnu šetnju u znak sećanja na Nahela, ali ne na nerede, nasilje i krađe.

Rođak ubijenog tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla rekao je da francuske vlasti sada moraju da promene zakon koji dozvoljava policajcima da pucaju tokom zaustavljanja vozila.

Nahelov rođak je naveo da je francuskoj policiji potrebna bolja obuka. Francuski krivični zakon promenjen je 2017. godine kako bi se omogućila šira upotreba vatrenog oružja nakon što je policija navela da se suočava sa povećanim nivoom nasilja.

Širom Francuske traju neredi od utorka, kada je policajac pucao i ubio 17-godišnjaka koji, kako je navedeno, nije zaustavio automobil. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa