Evropa

Ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina 13. žrtva ruskog napada na Kramatorsk

Komentari

Autor: BBC

03/07/2023

-

09:20

Ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina 13. žrtva ruskog napada na Kramatorsk
Wikimedia/Osabadash - Copyright Wikimedia/Osabadash

veličina teksta

Aa Aa

Nagrađivana ukrajinska spisateljica Viktorija Amelina preminula je od zadobijenih povreda nakon što je ruski projektil pogodio piceriju u Kramatorsku prošle nedelje. Ona je postala 13. osoba koja je poginula u raketnom napadu.

Udruženje pisaca PEN Ukrajine saopštilo je da su lekari "učinili sve što su mogli da joj spasu život, ali je, nažalost, rana bila smrtonosna". Aktivisti za ljudska prava su napad nazvali ratnim zločinom.

Kramatorsk je pod ukrajinskom kontrolom, ali se nalazi blizu delova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Amelina (37) večerala je sa delegacijom kolumbijskih novinara i pisaca u popularnom gradskom salonu kada je projektil pogodio zgradu, a u napadu je povređeno još oko 60 ljudi.

Ona je hitno prebačena u bolnicu u Dnjepru, ali je u petak podlegla povredama, saopštio je ukrajinski PEN, preneo je BBC.

"Sa velikim bolom vas obaveštavamo da je srce spisateljice Viktorije Ameline prestalo da kuca 1. jula. U poslednjim danima njenog života, tu su joj bili porodica i prijatelji", navodi se u saopštenju grupe.

Amelina je bila jedna od najslavnijih ukrajinskih mladih spisateljica, koja je počela da dokumentuje ratne zločine nakon pokretanja ruske invazije prošle godine. Takođe, počela je da radi sa decom blizu linije fronta.

Prošle godine je otkrila dnevnik dečjeg pisca Volodimira Vakulenka, kojeg su ruske trupe otele i ubile u gradu Izjumu ubrzo nakon invazije. Njena prva publicistička knjiga na engleskom, "Dnevnik rata i pravde: Gledajući žene koje gledaju na rat", trebalo bi da bude objavljena.

Jedna objava na njenom Tviter nalogu prikazuje Amelinu kako fotografiše bombardovanu zgradu u Ukrajini.

"Na ovoj slici sam ja. Ja sam ukrajinska spisateljica. U torbi imam portrete velikih ukrajinskih pesnika. Trebalo bi da fotografišem knjige, umetnost, i svog malog sina. Umesto toga, dokumentujem ruske ratne zločine i slušam zvuk granatiranja, a ne pesme. Zašto?", piše u objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa