Evropa

Da li niče baza Vagner grupe u Belorusiji: Na satelitskim snimcima uočene konstrukcije kojih nije bilo pre 15 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

21:01

Da li niče baza Vagner grupe u Belorusiji: Na satelitskim snimcima uočene konstrukcije kojih nije bilo pre 15 dana
Da li niče baza Vagner grupe u Belorusiji: Na satelitskim snimcima uočene konstrukcije kojih nije bilo pre 15 dana - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Plaćenici grupe Vagner prestaće da se bore u Ukrajini, rekao je šef ruskog komiteta za odbranu Andrej Kartapolov. Kako je dodao, ova odluka je doneta nakon što je šef Vagnera Jevgenij Prigožin odbio da potpiše ugovore o stavljanju grupe pod kontrolu ruskog ministarstva odbrane.

Progožin je tokom prošlog vikenda pokrenuo pobunu protiv Moskve, koja se završila sporazumom o proterivanju njega i njegovih snaga u Belorusiju. Kartapolov je rekao da je Prigožin obavešten o odluci Kremlja.

"Kao što znate, nekoliko dana pre pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve formacije koje izvršavaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane. Svi su počeli da primenjuju ovu odluku, osim Prigožina", rekao je Kartapolov, preneo je Euronews.

Takođe je naveo da Vagner grupa više neće dobijati državna sredstva. 

Prigožin je ranije odbijao da sarađuje sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, kritikujući ono što je smatrao nedostatkom podrške Vagneru, naročito u žestokoj bici za Bahmut.

Šef Vagnera je 11. juna rekao da Šojgu nije dovoljno sposoban da upravlja vojskom. Kada je prethodnog vikenda zauzeo Rostov, tražio je da se sastane i razgovara sa Šojguom, ali do toga nije došlo.

Satelitski snimci sugerišu podizanje Vagnerove baze u Belorusiji

Najnoviji satelitski snimci vojne baze u Belorusiji pokazuju novi razvoj događaja koji izgleda kao nova postavka baze Vagner grupe.

Vagnerovi plaćenici verovatno postavljaju svoju novu bazu u blizini grada Asipoviči, nekih 90 kilometara jugoistočno od beloruske prestonice Minska, javljaju lokalni mediji.

Snimke su napravili sateliti Sentinel 2 Evropske svemirske agencije, i na njima su se 27. juna videle nove strukture u bazi, preneo je Rojters. Toga nije bilo, dodaje agencija, na prethodnim snimcima od pre petnaest dana. 

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi prirodu snimljene konstrukcije.

Šef Vagnera Prigožin doputovao je u Belorusiju u utorak, nakon poziva predsednika Aleksandra Lukašenka da uspostavi operacije u toj zemlji, što je bila jedna od stvari dogovorenih kako bi stala pobuna Vagnera.

Nakon što je Prigožin pristao na to, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su Vagnerovi plaćenici slobodni da se pridruže ruskoj vojsci, presele se u Belorusiju sa Prigožinom, ili da skroz odustanu od vojevanja.

I dalje nije sasvim jasno da li će Prigožin duže vreme biti u Belorusiji ili ne, jer ima mnogo kontradiktornosti između njegovih i Lukašenkovih interesa, rekao je nedavno za Euronews Srbija Pavel Slunkin, koji je nekada radio u beloruskom ministarstvu spoljnih poslova, a sada je gostujući član ECFR. 

"Prigožin bi hteo da zadrži kontrolu nad Vagnerom, dok Lukašenko, znajući šta se desilo Putinu, neće dozvoliti mnogo autoriteta Prigožinu u Belorusiji. Uvek je jedini donosio odluke, i zašto bi svojevoljno napravio nezavisnu vojsku u sopstvenoj zemlji, koja je, pritom, već izazivala Putina. Ništa mu ne bi garantovalo da se to neće i njemu desiti", navodi Slunkin.

"Lukašenko je rekao da im može dati mesto ako žele da ostanu, ali da moraju sami da plate za sve što im treba, kao i da bi grupa trebalo da bude pod nadzorom ministarstva odbrane, i da neće dozvoliti regrutovanje u Belorusiji. To pokazuje da Lukašenko ne želi pravu Vagner vojsku u zemlji, već hoće da je kontroliše, što je u suprotnosti sa svim onim što su Prigožinove želje", dodao je Slunkin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa