Evropa

RAT U UKRAJINI Prigožinov odlazak u Belorusiju u fokusu: "Zapad strepi jer je sa te pozicije Ukrajina ranjivija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2023

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 492. dan rata u Ukrajini. Borbe se i dalje nastavljaju nesmanjenim intezitetom, a zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar poručila je da je napredak spor, ali siguran. Broj poginulih u napadu na Kramatorsk porastao je na 12. Istovremeno, pobuna paravojne grupe Vagner i dalje okupira pažnju javnosti, a spekuliše se da je to tazlog za hapšenje generala Sergeja Surovikina, zamenika komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini. 

Ključni događaji: 

  •  Broj poginulih u Kramatorsku porastao na 12
  •  MO Rusije: U napadu na Kramtorsk poginula dva ukrajinska generala
  •  Vagnerovi plaćenici se neće više boriti u Ukrajini
  •  Moscow Times: Uhapšen general Surovikin
  •  Borelj sugeriše stvaranje dugoročnog Odbrambenog fonda za Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.34 Moskva zabranila poljskim kamionima da prevoze robu u Rusiji

Ruska vlada zabranila je poljskim kamionima da prevoze robu unutar Rusije, ali je iz te odluke izuzeta roba od ključnog značaja, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja. U saopštenju se precizira da se odluka ne odnosi na lekove i medicinsku opremu, preneli su ruski mediji.

Dodaje se da se zabrana ne odnosi na transport u Kalinjingradskoj oblasti, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje te ruske esklave.

Ruska Državna duma je u maju dala predlog da se zabrani tranzit poljskih kamiona kroz Rusiju, dopunjavanje goriva po maloprodajnim cenama, kao i da im se odrede cene na nivou Evropske unije. Vlada je od 10. oktobra 2022. uvela zabranu drumskog prevoza robe iz zemalja EU, Velike Britanije, Norveške i Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja, isporuka robe "iz neprijateljskih zemalja" se obavlja pretovarom robe ili ponovnim kačenjem poluprikolice na ruske i beloruske kamione.

21.43 Stojanović: Neprirodno da su američke službe znale za pobunu Prigožina, a da ruske nisu

Spoljnopolitički komentator i nekadašnji dopisnik "Politike" iz Nemačke Miroslav Stojanović rekao je za Euronews Srbija da je očigledno da će biti promena u ruskoj vojsci, iako za sada nema pouzdanih informacija.

"Spekuliše se da je neko od tih generala već uhapšen, ali nema potvrđenih vesti. Očigledno da će se za neke od njih dogoditi dramatičan obrt. Postavlja se pitanje koliko će ministar odbrane Sergej Šojgu ostati na toj poziciji, iako je Putin već u vreme ovog puča koji nije puč, pohoda koji nije pohod, rekao da ima puno poverenje u njega. Ali to ne znači i da je to poverenje bezgranično", naveo je Stojanović gostujući u emisiji Euronews Svet.

Takođe, rekao je da je pitanje koliko je u pobuni Vagnera i Jevgenija Prigožina bilo sinhronizacije sa vrhom ruske države.

"To su naravno spekulacije, ali neprirodno je da su američke obaveštajne službe za to znale unapred, a ruske službe koje su veoma jake, da o tome nemaju pojma. Teško je u to poverovati, neko je iz cele ove situaqcije trebalo da izvuče političku i svaku drugu korist. Tek će se u danima koji slede videti ko je dobitnik iz cele ove situacije", naveo je.  

Upitan o budućnosti Vagner grupe i Jevgenija Prigožina, Stojanović smatra da će on ostati na političkoj sceni po svaku cenu i ukazao je da je iz Kremlja, a posebno iz MInistarstva spoljnih poslova poručeno da njegovo angažovanje u Africi "nije taknuto".

"Vrlo je interesantno šta će sada biti u Belorusiji (Prigožin je tamo otišao nakon pobune). Zapad strepi od toga da se tamo navodno pravi velika vojna baza u njegovu korist i da to može da predstavlja dodatnu opasnost za Ukrajinu, jer sa tog terena, i sa te pozicije, Ukrajina može biti ranjivija", naveo je Miroslav Stojanović.  

Euronews

21.26 Na snazi više od 13.000 različitih sankcija Rusiji: "Ako se suzbije zaobilaženje mera, Moskva će daleko više oslabiti" 

Evropska unija je objavila 11. paket sankcija Rusiji. Ovog puta, međutim, mere su uglavnom usmerene na kompanije sa sedištem u drugim državama za koje Brisel veruje da se koriste za zaobilaženje ranijih sankcija, piše Euronews.

Tokom proteklih nekoliko meseci došlo je do značajnog povećanja uvoza zapadne robe u zemlje koje se graniče sa Rusijom. Pretpostavlja se da ovi proizvodi potom idu u Rusiju. Osim toga, ozbiljno je ograničen i tranzit preko ruske teritorije, kako se ne bi "slučajno" izgubila robu na putu.

Prema ekonomskim analitičarima, sama činjenica da već sada moraju da se uvedu sankcije entitetima u trećim zemljama pokazuje da prvobitna ograničenja ne funkcionišu kako su predviđena i da Rusija prilično uspešno pronalazi rešenja. Međutim, koliko je to zaista efikasno, teško je izračunati. Prema Aleksandri Prokopenko iz Berlinskog centra za istočnoevropske i međunarodne studije, situacija je bez presedana.

"Svedoci smo svojevrsnog ekonomskog eksperimenta koji se nikada ranije nije dogodio. Jer nikada nijedna država nije bila pod tolikim sankcijama. Sada postoji više od 13.000 potpuno različitih sankcija Rusiji. To je više od sankcija uvedenih Iranu, Siriji, Severnoj Koreji i Kubi zajedno," rekla je Prokopenko. Opširnije u posebnoj analizi.

21.09 Da li niče baza Vagner grupe u Belorusiji?

Najnoviji satelitski snimci vojne baze u Belorusiji pokazuju novi razvoj događaja koji izgleda kao nova postavka baze Vagner grupe. Vagnerovi plaćenici verovatno postavljaju svoju novu bazu u blizini grada Asipoviči, nekih 90 kilometara jugoistočno od beloruske prestonice Minska, javljaju lokalni mediji.

Snimke su napravili sateliti Sentinel 2 Evropske svemirske agencije, i na njima su se 27. juna videle nove strukture u bazi, preneo je Rojters. Toga nije bilo, dodaje agencija, na prethodnim snimcima od pre petnaest dana. 

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da potvrdi prirodu snimljene konstrukcije.

20.20 Ukrajina se nada da će pridobiti Latinsku Ameriku kroz predsedavanje Španije Evropskoj uniji

Ukrajina se nada da će iskoristiti rotirajuće predsedavanje Španije u EU kako bi pokušala da stekne uticaj u Latinskoj Americi, gde se nekoliko zemalja usprotivilo namerama Kijeva da povrati teritoriju, koju je okupirala Rusija, rekao je predsednik Volodimir Zelenski španskim medijima.

Zelenski je rekao da je nekoliko zemalja, čija imena nije naveo, blokiralo poziv koji mu je upućen da zajedno sa španskim premijerom Pedrom Sančezom učestvuje na samitu EU i Latinske Amerike u Briselu 17-18. jula, preneo je Rojters.

"Imamo formulu mira i u tome nas je mnogo podržao i Sančez, koji ima stalan dijalog sa Latinskom Amerikom i oni ga slušaju, ali iskreno ću reći da neke zemlje Latinske Amerike blokiraju poziv", rekao je on.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

16.14 Poljska od NATO-a traži raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji

Poljska je zatražila od NATO-a da rasporedi američko nuklearno oružje na njenoj teritoriji, saopštio je danas premijer te zemlje Mateuš Moravjecki.

"Sve više apelujemo na ceo NATO da učestvuje u programu Nuclear Sharing", rekao je on, usled činjenice da Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Prema njegovim rečima, nuklearno oružje mora što pre da bude raspoređeno u Poljskoj, prenose poljski mediji.

Program "Nuclear Sharing" omogućava SAD da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a ukoliko postoji potreba za tim.

14.44 Papa posle posete izaslanika Moskvi: "Ne nazire se kraj ratu u Ukrajini"

Papa Franja izjavio je danas da se ne nazire kraj ratu u Ukrajini, nakon što se njegov mirovni izaslanik vratio u Rim posle trodnevne posete Moskvi. ''Tragična realnost ovog rata kome se čini da nema kraja zahteva od svih zajednički stvaralački napor da zamišljaju i iskopaju puteve mira'', poručio je papa.

Vatikan je u naknadnom saopštenju naveo da je papin izaslanik, italijanski kardinal Mateo Zupi, završio konsultacije u Moskvi, gde se sastao sa jednim od savetnika predsednika Vladimira Putina Jurijem Ušakovom i poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom, prenosi Rojters.

Associated Press

14.35 Najniža vrednost rublje prema dolaru u poslednjih 15 meseci

Vrednost ruske rublje pala je na manje od 89 prema dolaru, prvi put za više od 15 meseci, preneo je Rojters. Zamernik guvernera centralne banke Aleksej Zabotkin je rekao da su smanjeni prihodi od izvoza, pored drugih faktora, uticali na slabiju rublju, mada je rekao da ovo ne predstavlja rizik za finansijsku stabilnost. 

13.40 Svetska banka odobrila Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara

Svetska banka odobrila je Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara za podršku politici razvoja i rekonstrukcije zemlje, saopštila je pres služba te organizacije.

Kredit će, kako je preneo "Kijev post", biti iskorišćen za obezbeđivanje transparentnosti u korišćenju javnih sredstava i jačanje sistema socijalnog osiguranja.

11.15 Malijar: Kontraofanziva napreduje u svim pravcima

Ukrajinske trupe napreduju u svim pravcima svoje kontraofanzive protiv ruskih okupacionih snaga, rekla je za ukrajinsku televiziju zamenica ministra odbrane Hana Malijar, prenosi Rojters.

Od početka svoje kontraofanzive, Ukrajina kaže da je ponovo uspostavila kontrolu nad grupama sela na jugoistoku, iako Rusija i dalje drži delove teritorije na istoku, jugu i jugoistoku.

"Ako govorimo o celoj liniji fronta, i istoku i jugu, mi smo preuzeli stratešku inicijativu i napredujemo u svim pravcima", izjavila je Malijar. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

10.55 Ukrajinska vojska: Prethodne noći oboreno deset Šahed dronova

Ruska vojska je noćas napala objekte vojne infrastrukture u Zaporoškoj oblasti, preneo je ukrajinski državni emiter Suspiljne saopštenje ukrajinskog generalštaba.

"Ispaljene su četiri rakete S-300 i 13 bespilotnih letelica Šahed, a snage PVO su oborile deset dronova", saopštile su vazduhoplovne snage.

"U noćnom napadu u Zaporožju nema povređenih, u Mikolajevu je izbio požar usled pada delova oborenih dronova, a povređenih nije bilo. U Harkovskoj oblasti, dečak (13) naišao je na nepoznatu eksplozivnu napravu u dvorištu, i hospitalizovan je sa traumatičnom amputacijom prstiju leve ruke", saopštila je državna služba za vanredne situacije.

10.19 Rusko ministarstvo odbrane: Postepeno napuštamo teritoriju NE Zaporožje

Ruski vojni kontingent postepeno napušta teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je danas Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane, prenosi Ukrinform.

"Trojica zaposlenih u Rosatomu, koji su rukovodili akcijama Rusa, bili su među prvima koji su napustili postrojenje", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu.

09.37 Zelenski se sastao sa Gretom Tunberg i radnom grupom za saniranje ekološke štete

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa švedskom aktivistkinjom za zaštitu životne sredine Gretom Tunberg i istaknutim evropskim ličnostima koje formiraju radnu grupu za saniranje ekološke štete nastale zbog ruske invazije.

Do sastanka u glavnom gradu Ukrajine došlo je u četvrtak u trenutku dok su borbe trajale širom zemlje, preneo je AP. Zelenski je rekao da je formiranje grupe "veoma važan signal podrške Ukrajini".

08.59 Duda: Neophodno više pomoći zbog primanja izbeglica iz Ukrajine

Evropska unija daje više podrške zemljama van Unije, kao što je Turska, da im pomogne da se bave migracijom nego što daje svojim članicama, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda. 

Duda je rekao za privatni Radio Zet da ne razume zašto su Evropska komisija (EK) i evropske institucije potrošile milijarde evra da pomognu Turskoj kada je primila milion sirijskih migranata, ali nisu voljne da pomognu Poljskoj koja je primila milione izbeglica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

08.23 Orban: Mađarska odbacuje plan EK da dodeli više novca Ukrajini

Mađarska odbacuje planove Evropske komisije (EK) da dodeli više novca Ukrajini i nije voljna da doprinese dodatnim novcem za finansiranje povećanih troškova servisiranja duga EU, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao za mađarski državni radio da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, kada Budimpešta uz Poljsku nije dobila sredstva iz fonda Unije za oporavak zbog spora o vladavini prava, preneo je Rojters.

Orban je istakao da Mađarska neće više davati novac Ukrajini dok ne kaže na šta su potrošena prethodna sredstva od oko 70 milijardi evra.

profimedia

 

07.51 Ukrajinski generalštab: Preuzeta strateška inicijativa u pravcu Bahmuta

Ukrajinski generalštab saopštio je prethodnog dana da su njihove snage "preuzele stratešku inicijativu" u pravcu Bahmuta i da sprovode široku ofanzivu u tom području. Ukrajina je izvršila ofanzive u najmanje dva druga sektora i navodno je ostvarila dobitke 29. juna, prenosi Institut za studije rata u najnovijem izveštaju.

07.49 Tramp: Možda će Kijev morati da ustupi deo teritorije da bi stao rat

Bivši američki predsednik Donald Tramp nije isključio mogućnost da će vlada u Kijevu možda morati da ustupi nešto teritorije Rusiji da bi se zaustavio rat. Dodao je da bi, kada bi on bio predsednik, sve bilo "predmet pregovora", ali da su Ukrajinci, koji su vodili energičnu borbu za odbranu svoje zemlje, "zaslužili mnogo pohvala". 

"Mislim da imaju pravo da zadrže mnogo od onoga što su zaslužili i mislim da bi i Rusija na to pristala. Potreban je pravi posrednik ili pregovarač, a mi to sada nemamo", rekao je Tramp za Rojters. 

Prema njegovoj oceni, predsednik Rusije Vladimir Putin je oslabljen pobunom Vagnera, ali je još jak. Tramp smatra da kada Putin ne bi bio na vlasti ne zna se koja je alternativa i da bi moglo biti bolje, ali i daleko gore. 

07.36 Ukrajinski zvaničnici: Granatirana tri naselja u oblasti Sumi

Ruska vojska granatirala je 29. juna tri naselja u oblasti Sumi, saopštila je oblasna vojna administracija na Telegramu, a preneo Kijev independent. Tom prilikom, zabeležene su najmanje 74 eksplozije, dodaje se u saopštenju.

07.27 EU na samitu preuzela dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine

Lideri Evropske unije saopštili su na samitu u Briselu da će preuzeti dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere EU da počnu rad na novom krugu sankcija protiv Rusije, preneo je Rojters.

Na samitu u Briselu, lideri su ponovili svoje osude Rusije zbog napada na  Ukrajinu i saopštili da su članice EU spremne da doprinesu ispunjavanju obaveza da bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani na duži rok.  U tekstu zaključaka samita, lideri su naveli da će ubrzo razmotriti oblik preuzetih obaveza.

07.00 Češki zvaničnik: Rusija je direktna vojna pretnja

Visoki češki zvaničnik nazvao je Rusiju "direktnom vojnom pretnjom" Češkoj i njenim istočnim saveznicima u NATO-u dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja. Martin Povejsil, šef odeljenja za bezbednost češkog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je "nemoguće isključiti direktnu vojnu pretnju (iz Rusije) u doglednoj budućnosti".

Kako navodi AFP, on je komentarisao novu bezbednosnu strategiju koju je prethodnog dana odobrila češka vlada, osmišljenu da podigne svest o bezbednosnoj situaciji u češkoj javnosti.

"Možemo da vidimo kako programi koji su donedavno razmatrani bez bezbednosnih aspekata, postepeno uzimaju u obzir bezbednost", rekao je Povejsil u četvrtak, navodeći nauku i istraživanje, koji su skloni sajber napadima i špijunaži.

06.55 Borelj sugeriše stvaranje dugoročnog Odbrambenog fonda za Ukrajinu

Evropska unija treba da razmotri pretvaranje Evropskog mirovnog fonda koji je korišćen za finansiranje oružja za Kijev u trajnije sredstvo za dugoročno naoružavanje zemlje, predložio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Razgovaramo o bezbednosnim obavezama. Sa moje strane to znači da vojna podrška Ukrajini mora biti dugoročna... tokom rata i posle rata", rekao je Borelj uoči početka samita EU u Briselu, preneo je Rojters. Evropski mirovni fond za Ukrajinu možda mora da postane Odbrambeni fond Ukrajine, istakao je on.

06.50 MO Rusije: U napadu na Kramtorsk poginula dva ukrajinska generala

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine, kao i do 20 stranih plaćenika i vojnih savetnika poginuli u visokopreciznom udaru ruske vojske na Kramatorsk, koji je izveden 27. juna. Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, udar je izveden na punkt privremenog razmeštaja 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, a oficiri koji su poginuli učestvovali su na sastanku štaba, prenosi RIA Novosti.

 

06.45 Vagnerovi plaćenici se neće više boriti u Ukrajini

Vagnerovi plaćenici se više neće boriti u Ukrajini nakon što je njihov šef Jevgenij Prigožin odbio da potpiše ugovor sa Kremljom, saopštio je šef komiteta Dume za odbranu Andrej Kartapolov. "To jest, neće se izdvajati finansijska i materijalna sredstva", dodao je on.

06.30 CNN: Surovikin je VIP član Vagnera

AP Photo/Pavel Golovkin, File

 

Pobuna šefa plaćeničke Vagner grupe Jevgenija Prigožina završena je za manje od jednog dana, ali taj dogđaj ne prestaje da izaziva veliku pažnju. Ruski predsednik Vladimir Putin je sasvim sigurno sebi postavio mnoga pitanja nakon tog 24. juna, dok se sa druge strane, javnost pita gde su vojni generali. Ministar Sergej Šojgu je izašao u javnost, ali generali Sergej Surovikin i Valerij Gerasimov kao da su "propali u zemlju".

Ruski zvaničnik je rekao da se general Sergej Surovikin ne nalazi u istražnom zatvoru u Moskvi, kako su sugerisali neki nezavisni mediji. Međutim, dokumenti u koje je CNN imao uvid sugerišu da je odlikovani komandant vazduhoplovnih snaga bio tajni VIP član Vagnerove privatne vojne kompanije. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.00 Broj poginulih u Kramatorsku porastao na 12

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na restoran u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku porastao je na 12, nakon što je još jedno telo izvučeno iz ruševina, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije. Među poginulima je troje dece, navodi se u saopštenju, a 60 ljudi je povređeno, uključujući jedno dete. Raniji izveštaji su govorili o četvoro dece među poginulima.

Komentari (0)

Evropa