Biznis vesti

BBC tvrdi da Šel i dalje trguje ruskim gasom, Kompanija: Ispunjavamo dugoročne ugovore, ne kršimo sankcije

Komentari

Autor: FoNet

02/07/2023

-

23:27

BBC tvrdi da Šel i dalje trguje ruskim gasom, Kompanija: Ispunjavamo dugoročne ugovore, ne kršimo sankcije
BBC tvrdi da Šel i dalje trguje ruskim gasom, Kompanija: Ispunjavamo dugoročne ugovore, ne kršimo sankcije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Šel i dalje trguje ruskim gasom, više od godinu dana nakon što je obećala da će se povući sa ruskog energetskog tržišta.

Kompanija je bila uključena u skoro osminu ruskog brodskog izvoza gasa prošle godine, prema analizi kampanje "Global vitnes", prenosi BBC.

Oleg Ustenko, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, optužio je Šel da prihvata „krvavi novac“, dok su iz kompanije poručili da je trgovina ruskim gasom rezultat "dugoročnih ugovornih obaveza" i da ne krše ni zakone, ni sankcije.

Registrovano je da je 9. maja ogroman tanker, koji može da prevozi više od 160.000 kubnih metara gasa komprimovanog u tečni oblik, isplovio iz luke Sabeta, na poluostrvu Jamal na krajnjem severu Rusije. Taj gas je kupila kompanija Šel, a tanker je krenuo ka svom krajnjem odredištu u Hongkongu.

To je jedan od osam tankera tečnog gasa koji je Šel kupio u Jamalu ove godine, prema podacima iz baze podataka Kpler, koju je analizirao "Global vitnes". Prošle godine Šel je činio 12 odsto ruske pomorske trgovine tečnim gasom, izračunao je "Global vitnes", i bio je među pet najvećih trgovaca tog energenta ruskog porekla u 2022.

U martu prošle godine, u nedeljama nakon invazije na Ukrajinu, Šel se izvinio što je kupio jedan tanker ruske nafte i saopštio da namerava da se povuče iz trgovine ruskim gasom i naftom.

Rečeno je da će prestati da kupuje rusku naftu, da prodaje svoje benzinske stanice i druge poslove u Rusiji, što je i uradio, a takođe je okončao zajednička ulaganja sa državnim energetskim gigantom Gaspromom. Saopštili su da će početi „fazno povlačenje ruskih naftnih derivata, gasa iz gasovoda i LNG“, ali su upozorili da će to biti „složen izazov“.

Nakon toga je Šel nastavio da preuzima LNG iz dve ruske luke - one na Jamalu i jedne na Sahalinu na dalekom istoku. Šel je bio manjinski investitor u gasni projekat Sahalin, ali je odustao od toga u septembru prošle godine, nakon što je ruska vlada prenela svoje akcije na lokalni biznis, i od tada više nije uzimao gas sa Sahalina.

Međutim, i dalje poštuje ugovor sa ruskom LNG kompanijom Novatek, koji obavezuje Šel da kupuje 900.000 tona godišnje do tridesetih godina ovog veka.

"Šel je prestao da kupuje ruski LNG na spot tržištu, ali i dalje ima neke dugoročne ugovorne obaveze, što je u potpunosti u skladu sa sankcijama, važećim zakonima i propisima zemalja u kojima poslujemo", izjavio je portparol Šela.

Ustenko je poručio da, nastavljajući trgovinu ruskim gasom, Šel stavlja novac u Putinove džepove i pomaže u finansiranju brutalne agresije Rusije protiv naroda Ukrajine.

"Ogromne sume koje su Šel i cela naftna industrija zaradili u Rusiji trebalo bi da se koriste za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine, umesto da se pune džepovi njihovih akcionara", kazao je Ustenko. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis