Biznis vesti

Šel neće kupovati ruski gas i naftu, zatvara pumpe u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

12:59

Šel neće kupovati ruski gas i naftu, zatvara pumpe u Rusiji
AP/Hasan Jamali - Copyright AP/Hasan Jamali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski energetski div Šel saopštio je danas da će prestati da kupuje rusku naftu i prirodni gas, zatvoriti svoje benzinske pumpe, prekinuti poslove s avio gorivom i sve druge operacije u toj zemlji zbog međunarodnog pritiska na kompanije da prekinu sve veze zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Šej je naveo u saopštenju da će se "postepeno" povući iz svih ruskih poslova sa ugljovodonicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate, prirodni gas i tečni prirodni gas, prenosi agencija AP.

Odluka je doneta u trenutku kada rastuće cene nafte potresaju svetska tržišta i samo par dana nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao Šel navodeći da je saznao da je ta kompanija u petak "diskretno" kupila naftu od Rusa, optuživši je za nastavak saradnje s vlastima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kuleba je u poruci na Tviteru napisao:"Jedno pitanje za Šel: zar vam ruska nafta ne miriše na ukrajinsku krv?", navodi američka agencija.

„Vrlo smo svesni da naša prošlonedeljna odluka da kupimo rusku sirovu naftu koja će se prerađivati u benzin i dizel - iako je vođena pre svega našim razmišljanjem da se obezbedi sigurno snabdevanje - nije bila ispravna i žao nam je zbog toga'', izjavio je glavni izvršni direktor Šela Ben van Berden.

Prema njegovim rečima, profit od ograničenih, preostalih količina ruske nafte koje će kompanija preraditi biće usmeren u poseban namenski fond.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis