Biznis vesti

Direktor kompanije Šel: Suočićemo se sa značajnim rastom cena energije

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

18:08

Direktor kompanije Šel: Suočićemo se sa značajnim rastom cena energije
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Evropa će možda morati da racionalizuje zalihe energenata tokom teške zime koja nam predstoji zbog smanjenog snabdevanja prirodnim gasom, izjavio je danas izvršni direktor kompanije Šel Ben van Beurden.

Evropske zemlje su se poslednjih meseci trudile da popune zimska skladišta prirodnog gasa, a Evropska komisija je naložila da skladišta do 1. novembra dostignu najmanje 80 odsto, preneo je Rojters.

Rezultat je da su skočile cene prirodnog gasa koji se koristi za tešku industriju i grejanje, opterećujući potrošače i vlade.

"Biće to zaista teška zima u Evropi. Neke zemlje će proći bolje od drugih, ali svi ćemo se suočiti sa veoma značajnim rastom cena energije", rekao je Van Beurden na konferenciji Aurora spring u Oksfordu.

U najgorem slučaju Evropa će morati da racionalizuje potrošnju energenata, dodao je.

Pojedine zemlje su navele da će u slučaju ekstremne nestašice ograničiti snabdevanje industrije i dati prioritet grejanju stambenih objekata.

Zalihe u Evropi trenutno iznose 62,6 odsto i analitičari upozoravaju da će postizanje cilja od 80 procenata biti neverovatno teško ako se nastave značajni poremećaji u snabdevanju ruskim gasom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis