Evropa

G7: Istražiti načine za ograničenje cena na uvoz ruskih energenata

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

11:31

G7: Istražiti načine za ograničenje cena na uvoz ruskih energenata
G7: Istražiti načine za ograničenje cena na uvoz ruskih energenata - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta dogovorili su se da istraže opcije za ograničenje cena na uvoz ruske nafte i gasa, kako bi se oslabile mogućnosti Moskve da prihodima od tog izvoza finansira rat u Ukrajini.


Evropska unija će sa međunarodnim partnerima istražiti načine za smanjenje cena energije, uključujući izvodljivost uvođenja privremenog ograničenja uvoznih cena, navodi se u delu završnog saopštenja sa samita G7 u koje je uvid imala agencija Rojters.

Zvaničnici iz G7 su precizirali da se to odnosi na cene nafte i gasa.

Prihodi od izvoza ruske nafte porasli su u maju uprkos smanjenom obimu isporuka zbog zapadnih sankcija, objavila je Međunarodna agencija za energetiku u svom mesečnom izveštaju za jun.

Sjedinjene Države su prve pozvale na razmatranje mehanizma za limitiranje cene koju zemlje uvoznice plaćaju za rusku naftu.

Ideja je da se finansijske usluge, osiguranje i brodski transport nafte vežu za gornju granicu cene ruske nafte. Dakle, ako bi brodski prevoznik ili uvoznik želeo da pruža te usluge, morao bi da se obaveže da će ruska nafta biti prodata po utvrđenoj maksimalnoj ceni.

Italija, čija se privreda oslanja na rusku energiju, zatražila je da se ova ideja proširi i na ograničenje uvoznih cena gasa.

Italijanski premijer Mario Dragi ukazao je prošle nedelje na potrebu rešavanja pitanja cena energenata kako bi se obuzdala inflacija, ali je istovremeno primetio da je glavna zamerka evropskih građana u pogledu limitiranja cene gasa strah da bi to moglo da navede Rusiju da dalje smanji isporuke.

Francuska je mišljenja da bi mehanizam ograničavanja cena trebalo, pored ruskih proizvoda, da se proširi dalje i da obuhvati i druge zemlje izvoznike, uključujući i članice G7.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa