Fokus

Euronews Srbija na Samitu G7: Svetski lideri o odgovoru Rusiji, ali i Kini, u zaključima pomenuto i nuklearno oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/06/2022

-

17:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja G7 sastali su se i danas na samitu u Elmauu u Nemačkoj, a njima se obratio i ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski koji je od grupe najrazvijenih zemalja zatražio protivvazdušne odbrambene sisteme, više sankcija Rusiji i bezbednosne garancije.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, Zelenski se liderima G7 obratio putem video-linka i tražio je kako nove bezbednosne garancije, tako i pomoć kada je reč o deblokadi ukrajinskih žitarica. 

Lideri su poručili sa današnjeg samita da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske "neopravdane upotrebe retorike o nuklearnom oružju" i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o svom budućem mirovnom rešenju "slobodno bez spoljnih pritisaka ili uticaja“, prenosi Gardijan.

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju, i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

G7 je spremna da postigne sporazume sa zainteresovanim zemljama i Ukrajinom o privrženosti održivoj bezbednosti, piše u dokumentu. Takođe se poziva Moskva da "smesta vrati" ukrajinske državljane koji su silom odvedeni u Rusiju bez njihovog pristanka.

Tanjug/Kenny Holston/Pool via AP

 

Lideri G7 su se dalje obavezali na obezbeđenje "sigurnih koridora" za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pored toga, poručili su da nema nekažnjivosti za ratne i druge zločine i da Rusija mora da prekine napade na poljoprivrednu infrastrukturu i da prestane da blokira morske rute.

Rusija snosi "ogromnu odgovornost" za globalnu nesigurnost hrane, piše u zaključcima i obećava "koordinisana inicijativa“ G7 za unapređenje globalne prehrambene sigurnosti.

Juče je postignut delimičan konsenzus kada je reč o zabrani ruskog zlata, četiri članice G7 će uvesti ovu zabranu, dok članice EU imaju rezervu prema odluci. Ono oko čega je juče zaista bio snažan konenzus jeste predstavljanje globalnog infrastrukturnog strateškog projekta što je bio odgovor na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Tokom susreta je bilo reči i o narednom samitu G20 koji bi trebalo da bude održan u Indoneziji i u slučaju da na njemu učestvuje ruski predsednik Vladimir Putin. 

"Jedno je jasno - G20 mora i dalje da ima svoju ulogu", poručio je Šolc u izjavi za javni servis ZDF. On je preneo da postoji zajedničko uverenje članica G7 da se G20 ne sme "torpedovati".

600 milijardi dolara za zemlje u razvoju

Lideri sedam zemalja članica G7 obećali su u nedelju na samitu u gradu Elmau u bavarskim Alpima da će u narednih pet godina prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, u nameri da se parira kineskom projektu Pojas i put vrednom više hiljada milijardi dolara.

Američki predsednik Džo Bajden i drugi lideri G7 ovom odlukom su ponovo pokrenuli nedavno preimenovani projekat Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da će SAD tokom pet godina mobilisati 200 milijardi dolara federalnih fondova i privatnih investicija za podršku projektima u zemljama sa niskim i srednjim prihodima kako bi se pružila pomoć u borbi protiv klimatskih promena, kako bi se unapredilo javno zdravstvo na globalnom nivou, ojačali rodna ravnopravnosti i digitalne infrastrukture.

"Želim da budem jasan. Ovo nije pomoć ili dobrotvorna akcija. To je investicija koja će svima doneti korist", rekao je Bajden i dodao da će to omogućiti da se vide konkretne prednosti partnerstva sa razvijenim demokratijama, preneo je Tanjug.

Bajden je rekao da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći i od multilateralnih razvojnih banaka, razvojnih finansijskih institucija, državnih fondova i drugih.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na današnjem skupu je najavila da će Evropa tokom istog perioda mobilisati 300 milijardi evra za održivu alternativu kineskom projektu Pojas i put, koju je predsednik Si Ðinping pokrenuo 2013. godine.

Kineska investiciona šema uključuje razvojne programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog Puta svile od Azije do Evrope.

"Bitna za zajedništvo"

Profesor međunarodnog prava u Beču Anis Bajrektarević rekao je za Euronews Srbija kaže da ovaj samit lidera G7 vidi kao samit jednoh jedinstva na kom takozvani "kolektivni zapad" pokušava sebe da "solidificira", a onda privuče i ostale zemlje na svoju stranu.

Euronews TV

Na pitanje da li su G7 i NATO sada čvršće vezani nego ranije, Bajrektarević kaže da G7 ni demografski, ni ekonomski više ne predstavlja liderstvo u svetu.

Govoreći o ograničenju cena nafte i gasa rekao je da se mora odvojiti ono što su političke odluke ili političke parole.

"Promena primarnog energetskog miksa nije tako moguća kako to političari govore, da bismo dekarbonizovali nama trebaju decenije, trebaju nam velike tehnologije", istakao je on.

Komentari (1)

Марија

27.06.2022 19:43

Бивши светски лидери

Svet