Evropa

Svetski lideri na Samitu G7: Doneta odluka o partnerstvu, odgovor Kini na inicijativu Pojas i put

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2022

-

17:11

Svetski lideri na Samitu G7: Doneta odluka o partnerstvu, odgovor Kini na inicijativu Pojas i put
Svetski lideri na Samitu G7: Doneta odluka o partnerstvu, odgovor Kini na inicijativu Pojas i put - Copyright Tanjug/Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

U nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima održava se Samit Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), a dnevnom redu je pokušaj izrade strategije za obezbeđivanje snabdevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spreče posledice sukoba u Ukrajini.

Pitanja kojima će se svetski lideri baviti na trodnevnom samitu su i ograničenja cena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, ali će raspravljati i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdevanju energijom.

Među liderima je i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden koji je u nedelju ujutro doputovao u Nemačku.

Pokreće se infrastrukturno partnerstvo da bi se potisnula Kina

Program G7 je odgovor na takozvanu kinesku inicijativu Pojas i put, za koju zapadni zvanicnici dugo tvrde da hvata u zamku zemlje koje imaju dugove, investicijama koje više koriste Kini nego njihovim domaćinima, preneo je AP.

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropa u periodu od narednih pet godina mobilisati 300 milijardi evra privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukture u zemljama u razvoju u okviru napora G7 da se suprotstavi kineskom projektu Pojas i put vrednom više triliona dolara.

"Na nama je da damo pozitivan i snažan investicioni impuls svetu i da pokažemo našim partnerima u zemljama u razvoju da imaju izbor i da nameravamo da iskoračimo u pravcu solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe", rekla je fon der Lajenova na danasnjoj konferenciji za novinare zajedno sa liderima Nemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke države će učestvovati sa 200 milijardi dolara, rekao je predsednik Džozef Bajden.

Jedna od odluka zabrana uvoza zlata iz Rusije?

Bajden je potvrdio danas da će Sjedinjene Američke Države i druge vodeće ekonomije Grupe sedam (G7) zabraniti uvoz zlata iz Rusije, međutim, zvanično saopštenje o odlukama će biti objavljeno na kraju sastanka u utorak.

Prethodno je britanska vlada saopštila da će Velika Britanija, SAD, Japan i Kanada zabraniti uvoz ruskog zlata u okviru novih mera protiv Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, preneo je Rojters.

Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

Bajden je svoju posetu otvorio bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

 

Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao "Izgradimo bolji svet", sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.

Kijev traži da se odgovori na nove raketne udare na Ukrajinu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, izjavio je danas da zemlje G7 moraju da odgovore na nove raketne udare na Ukrajinu, uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji i obezbeđivanjem više teškog naoružanja toj zemlji.

"Ovo sedmogodišnje ukrajinsko dete je mirno spavalo u Kijevu sve dok ruska krstareća raketa nije raznela njenu kuću. Mnogi ljudi širom Ukrajine su pod udarima. Samit G7 mora da odgovori sa više sankcija Rusiji i više teškog naoružanja za Ukrajinu", napisao je Kuleba na Tviteru, gde je objavio i fotografiju.

Učesnici samita G7 treba da reaguju na ruske napade u Kijevu, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je u objavi na Telegramu ocenio da sankcije Rusiji treba da budu agresivnije, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Embargo na izvoz zlata - to je dobro, ali je potreban embargo na gas u novom paketu sankcija EU", napisao je Jermak.

On smatra da bi odgovor na prehrambenu krizu koju je, kako tvrdi, izazvala Rusija trebalo da budu međunarodni vojni konvoji za deblokiranje ukrajinskih luka.

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas svoje kolege, lidere Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), da ne pokleknu pred zamorom od rata u Ukrajini.

 

 

On je izrazio zabrinutost da bi se u proukrajinskom savezu mogle pojaviti podele dok traje četvoromesečni rat, preneo je AP.

Džonson je kazao da saveznici ne bi trebalo da vrše pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da ustupi teritoriju u zamenu za prekid vatre.

Šolc: Putina boli međunarodna podrška Ukrajini

Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

 

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da napadi Rusije na stambene zgrade u Kijevu pokazuju važnost međunarodnog jedinstva u podršci Ukrajini.

Šolc je istakao dosadašnje jedinstvo Grupe sedam industrijskih sila, Evropske unije i NATO u organizovanju podrške Ukrajini.

"Možemo sa sigurnošću reći da (predsednik Rusije Vladimir) Putin nije računao na to i da ga to i dalje boli - velika međunarodna podrška Ukrajini, ali naravno i hrabrost Ukrajinaca u odbrani sopstvene zemlje'', rekao je Šoloc koji je bio domaćin prve sesije samita G7.

On je dodao da je rat koji Putin vodi brutalan.

"Sada smo još jednom videli raketne napade na kuće u Kijevu, što pokazuje da je ispravno da stojimo zajedno i podržavamo Ukrajince da brane svoju zemlju, svoju demokratiju, svoju slobodu samoopredeljenja", istakao je Šolc.

On je kazao da su on i predsednik SAD Džozef Bajden jednoglasni u tome šta treba da se uradi.

"Nemačka i SAD će uvek delovati zajedno kada je u pitanju bezbednost Ukrajine", naglasio je Šolc.

Nemački kancelar je rekao da se G7 suočava sa izazovima sličnim onima sa kojima se svet suočavao kada je grupa osnovana 70-ih godina.

Protest aktivista zbog klimatskih promena

Aktivisti obučeni kao lideri zemalja Grupe sedam organizovali su protest na gradskom trgu u Garmiš Partenkirhenu, u blizini mesta gde se održava samit G7.

profimedia

 

Noseći tradicionalnu bavarsku odeću i ogromne maske koje podsećaju na glave američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih lidera, aktivisti su se pretvarali da "peku" planetu Zemlju na roštilju na početku samita, preneo je AP.

"Očekujemo jasan signal da će ispuniti svoje obaveze iz Pariskog sporazuma i napraviti jasna poboljšanja kada je u pitanju zaštita klime", izjavila je Šarlot Beker iz organizacije za borbu protiv siromaštva Oksfam.

Ova nevladina organizacija, takođe, zahteva da se uvede porez na višak profita zarađenog tokom pandemije korona virusa za koji kaže da bi doneo stotine milijardi dolara.

Komentari (0)

Evropa