Fokus

Bajden: SAD i druge zemlje G7 zabraniće uvoz zlata iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2022

-

13:34

Bajden: SAD i druge zemlje G7 zabraniće uvoz zlata iz Rusije
Bajden: SAD i druge zemlje G7 zabraniće uvoz zlata iz Rusije - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da će Sjedinjene Američke Države i druge vodeće ekonomije Grupe sedam (G7) zabraniti uvoz zlata iz Rusije.


Zvanično saopštenje očekuje se u utorak, dok se lideri sastaju na svom godišnjem samitu, prenosi agencija AP.

Bajden i njegove kolege okupiće se danas na otvaranju samita u nemačkom gradu Elmau, kako bi razgovarali o obezbeđivanju snabdevanja energijom, kao i kako da se izbore sa inflacijom, sa ciljem da spreče posledice ruskog napada na Ukrajinu, navodi američka agencija.

Prethodno je britanska vlada saopštila da će Velika Britanija, SAD, Japan i Kanada zabraniti uvoz ruskog zlata u okviru novih mera protiv Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, preneo je Rojters.

Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

"Ruski predsednik Vladimir Putin od početka sukoba u Ukrajini računa na to da će se NATO i G7 raspasti, ali to se nije dogodilo", izjavio je danas predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji se nalazi u Nemačkoj na samitu G7.

"Putin od početka računa na to da će se NATO i G7 nekako raspasti, ali mi se nismo raspali i nećemo se raspasti", naveo je Bajden prilikom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, prenosi Rojters.

Bajden se zahvalio Šolcu na tome što je odlučno odgovorio na ukrajinsku krizu.

"Želim da vam dam kompliment za sve što ste učinili od kada ste postali kancelar", kazao je američki predsednik, prenosi Rojters.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet