Fokus

Bajden i Fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

14:57

Bajden i Fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope
Bajden i Fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen i predsednik SAD, Džozef Bajden, poručili su da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

"Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su se pojačali svoje isporuke. Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostručio", navodi se u zajedničkom saopštenju Lajen i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika naglašavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira "svoj ničim izazvan rat u Ukrajini".

Brisel napominje da je osnovao EU energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavio prvu regionalnu Energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diverzifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se su Sjedinjene Države "ključni partner" za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet