Evropa

Turiste u Evropi čeka "izazovno" leto: Putnici upozoreni na haos na aerodromima, kritične tačke i Beograd i Zagreb

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Times, Independent, CNN

06/07/2023

-

09:23

Turiste u Evropi čeka "izazovno" leto: Putnici upozoreni na haos na aerodromima, kritične tačke i Beograd i Zagreb
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Putnici koji su planirali da u narednim mesecima putuju avionom upozoreni su na "izazovno" leto pošto se očekuje da će kontrola vazdušnog saobraćaja biti preopterećena na mnogim ključnim lokacijama. Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (Eurocontrol) izdala je ovo upozorenje na početku letnjeg špica i navela da se u narednih osam nedelja očekuje oko 33.000 dnevnih letova širom Evrope. Ta brojka predstavlja povećanje od oko osam odsto u odnosu na 2022. godinu, a među "kritičnim" tačkama, kako piše Independent, nalazi se i Beograd.

Kako je saopštio Eurocontol, avio-saobraćaj će doživeti "velika preopterećenja" većinu dana u mnogim važnim regionima, uključujući Rems i Marsej u Francuskoj, Atinu i Budimpeštu. Slična upozorenja izdata su za London, Barselonu, Brisel, Nikoziju, Varšavu i Zagreb u danima špica, posebno petkom i tokom letnjih vikenda. Sve ovo, kako prenosi Tajms, može dovesti do kašnjenja, kao i do korišćenja dužih ruta kako bi se izbegla zagušena područja.

"Ovo leto u Evropi biće izazovno jer imamo manje dostupnog vazdušnog prostora usled rata u Ukrajini i vojnih potreba... Potrebno je da svako odigra svoju ulogu. Aerodromi moraju da imaju dovoljno osoblja, od vitalnog je značaja da (službe vazdušnog saobraćaja) obezbede dovoljno kapaciteta i da se avio-kompanije pridržavaju svog rasporeda", rekao je generalni direktor Eurocontrol-a Raul Medina.

Dnevna predviđanja broja letova su i dalje ispod nivoa iz 2019. godine, kada je 28. juna zabeleženo 37.228 letova. Međutim, od tada je broj kontrolora letenja opao, delom zbog problema sa zapošljavanjem tokom pandemije. Ove godine veća je opasnost i od štrajkova.

Profimedia

 

Vili Volš, šef Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja, rekao je prošlog meseca da su avio-kompanije ozbiljno zabrinute u vezi sa kontrolom vazdušnog saobraćaja i da je situacija u junu bila "dosta van onoga što je normalno za ovo doba godine".

"Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole vazdušnog saobraćaja, što ne remeti saobraćaj samo u Francuskoj, već i u celoj Evropi, jer tera avio-kompanije da se preusmere ka drugim zemljama", rekao je on.

I Beograd i Zagreb među preopterećenim aerodromima

Kako ocenjuje Eurocontrol, leto bi moglo da postane još haotičnije jer se avio-saobraćaj širom Evrope približava nivoima pre pandemije. 

Independent prenosi i kojih je to sedam "čvorišta" koji su podložni velikom opterećenju u julu. Kako se navodi, u Atini i Remsu se velika opterećenja očekuju većinom dana, u Budimpešti četvrtkom, petkom i subotom, u Varšavi petkom, subotom i nedeljom, u Nikoziji petkom.

U Beogradu i Zagrebu, prema podacima koje navodi britanski list, velika opterećenja se očekuju u subotu 8. i 15. jula.

Kontrolori i planeri letova su posebno pod pritiskom u Istočnoj Evropi, ukazuje Independent. Zbog rata u Ukrajini i zatvaranja vazdušnog prostora iznad Rusije i Belorusije za zapadne avione mnoge uobičajene rute između Evrope i Azije sada nisu dostupne.

Na primer, avioni na liniji između Helsinkija i Singapura ranije su leteli četiri sata iznad Rusije. Sada na toj liniji, avioni prvo moraju na jug do Bugarske, gde moraju da se "bore za prostor" s letnjim čarterima koji saobraćaju između zapadne Evrope i Turske.

Problemi na beogradskom aerodromu

Pored toga, svedoci smo da na beogradskom aerodromu već postoje problemi. Otkazivanje i kašnjenje pojedinih letova i konfuzija sa izdavanjem prtljaga jeste slika koja se prethodnih dana mogla videti na Aerodromu "Nikola Tesla".

Posle hitnog sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije, situacija se još nije normalizovala, a usledilo je i prebacivanje odgovornosti na relaciji aerodroma i avio-kompanije. Er Srbija je upozorila da je odvijanje saobraćaja na beogradskom aerodromu prema planiranom redu letenja i dalje izuzetno otežano zbog usporenog rada i nedovoljnih kapaciteta pojedinih aerodromskih službi, dok su iz aerodroma govorili o ogromnom porastu broja putnika i letova u ovom periodu.

Euronews Srbija

 

Posebno kritična situacija na aerodromu bila je u četvrtak 22. juna kada je problem sa izdavanjem prtljaga trajao čitav dan, a malo pre toga je i Er Srbija je otkazala više letova u jednom danu. Osim toga, otkazivanja su se sporadično dešavala i proteklih dana kada je u saopštenju Er Srbije kao razlog za to navedena i "zabrana točenja goriva na beogradskom aerodromu". 

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je u ponedeljak da je formiran operativni tim koji će se sastajati nekoliko puta dnevno i u svakom trenutku razmatrati situaciju na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", kako bi se utvrdilo šta može da se uradi da se ona poboljša i da putnici dobiju uslugu koju su platili.

Vesić je, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Vansi na beogradskom aerodromu, rekao da je došao tu jer je želeo lično da se uveri kakvo je stanje, pre svega na sortirnici, odnosno delu za sortiranje prtljaga, gde je bilo najviše problema.

Naveo je da dnevno oko 15.000 komada prtljaga pređe preko aerodroma "Nikola Tesla" i podsetio da je od koncesionog partnera, kompanije Vansi, tražio da obezbede više zaposlenih kako bi ova usluga bila bolje izvršavana. Sastanku su prisustvovali predstavnici Vansija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, aerodroma, koji vrši kontrolu koncesije i Er Srbije.

Turistička navala

Povećan broj turista, pored gužvi na aerodromima, plažama i morskim šetalištima, doveo je do još jednog problema - skoka cena, ističe CNN.

Prema kompaniji Alianc partners (Allianz Partners) koja, između ostalog, pruža usluge putnog osiguranja, očekuje se da će broj Amerikanaca koji putuju u Evropu ovog leta porasti za 55 odsto u odnosu na prošlogodišnje brojke – koje su već bile za neverovatnih 600 odsto veće nego 2021.

Sva ta potražnja je izazvala skok cena – i avionskih karata, i hotela.

Prema kompaniji American Express Global Business Travel, cene hotela u Evropi će zabeležiti najveći rast tokom 2023. godine.

Ipak, ni visoke cene nisu umanjile želju za putovanjima.

Letnje "ludilo" u Evropi već je počelo u junu, navodi CNN, ističući da su mnogi evropski centri bili prepuni turista s rasprodatim hotelima, prepunim muzejima i restoranima, posebno u gradovima poput Barselone, Rima i Pariza.

Komentari (0)

Evropa