Evropa

Turista koji je oštetio zid Koloseuma kaže da nije bio svestan starosti građevine

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

21:52

Turista koji je oštetio zid Koloseuma kaže da nije bio svestan starosti građevine
Turista koji je oštetio zid Koloseuma kaže da nije bio svestan starosti građevine - Copyright Printscreen YouTube/rytz

veličina teksta

Aa Aa

Turista iz Engleske, koji je optužen da je oštetio rimski Koloseum, rekao je da nije svestan starosti antičkog spomenika.

Ivan Dimitrov, 27-godišnji fitnes instruktor koji živi u Bristolu, napisao je pismo izvinjenja gradonačelniku Rima Robertu Gualtieriju, nakon što je navodno ključem urezao svoje i ime svoje devojke u unutrašnji zid 2.000 godina starog Koloseuma, preneo je Gardijan.

U pismu je engleski turista, kome je italijanska policija ušla u trag nakon petodnevne potrage, napisao da je tek sada shvatio "ozbiljnost počinjenog dela".

"U ovim redovima želim da uputim svoje iskreno izvinjenje Italijanima i celom svetu za štetu nanetu imovini koja je, u stvari, nasleđe čitavog čovečanstva", dodao je on u pismu objavljenom danas u lilstu ''Mesađero''.

Dimitrov, kome preti velika novčana i moguća zatvorska kazna, pohvalio je one koji "čuvaju neprocenjivu istorijsku i umetničku vrednost Koloseuma sa posvećenošću, pažnjom i požrtvovanjem".

"Sa dubokom sramotom tek nakon onoga što se, nažalost, dogodilo saznajem za starost spomenika”, naveo je on.

Rimski amfiteatar, završen pod carem Titom 80. godine nove ere, mesto je gde su se gladijatori borili jedni protiv drugih i divljih životinja u okrutnim borbama, koje su posmatrale hiljade gledalaca.

Dimitrova, obučenog u plavu košulju sa cvetovima, navodno je snimio posmatrač kako ključem grebe "Ivan + Hejli 23" na zidu spomenika.

Video snimak je postavljen na Jutjub, pre nego što je podeljen na društvenim mrežama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa