Aktuelno iz kulture

Turista koji je urezivao imena na zid Koloseuma je bugarski državljanin: Vandal moli Italiju za oproštaj

Komentari

Autor: ArtNet

04/07/2023

-

10:47

Turista koji je urezivao imena na zid Koloseuma je bugarski državljanin: Vandal moli Italiju za oproštaj
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Turista koji je urezao "Ivan + Hayley '23" u zid Koloseuma u Rimu prošle nedelje sada moli italijanske vlasti za oproštaj. 

ArtNet piše da je čovek, identifikovan kao 27-godišnji Ivan Dimitrov, bugarski državljanin, koji u Bristolu u Velikoj Britaniji radi kao dostavljač i fitnes instruktor, bio na tronedeljnom proputovanju Evropom sa svojom devojkom Hejli Brejsi, kada je došao na ideju da oskrnavi istorijski spomenik.

Njegov vandalski čin zabeležio je drugi turista Rajan Luc, a na snimku se vidi da je ključevima urezao svoje i ime svoje devojke na spoljni zid rimskog amfiteatra. 

Video, objavljen najpre na mreži Reddit, postao je viralan i izazvao je reakcije čak i italijanskih ministara i nadležnih službi, koje su odmah krenuli u potragu za vandalom. 

https://youtube.com/shorts/3ZAY08cVFkc?feature=share

Predstavnik italijanskih Karabinjera Roberto Martina izjavio je za britanski "Mail" da je Dimitrov iskazao iskreno kajanje zbog svog postupka.

"Rekao nam je da je veoma uznemiren zbog onoga što je uradio. Mislim da se brine zbog suđenja. Prirodno je što se brine zbog pravnih posledica koje su mu predočene", istakao je Martina.

Naime, suđenje Dimitrovu treba da počne sledeće godine, a preti mu kazna od dve do pet godina u zatvoru, kao i novčana kazna od 15.000 evra. Istraga bi, prema rečima Martine, trebalo da kraje relativno kratko, jer video snimak predstavlja snažan dokaz.

Ivanova devojka, koja ima 33 godine, zasad nije optužena.

Komentari (0)

Kultura