Evropa

Švedska vlada razmatra mogućnost da spaljivanje Kurana bude nelegalno

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

23:57

Švedska vlada razmatra mogućnost da spaljivanje Kurana bude nelegalno
Švedska vlada razmatra mogućnost da spaljivanje Kurana bude nelegalno - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Švedska vlada razmatra mogućnost da paljenje Kurana i drugih svetih knjiga učini nelegalnim, izjavio je danas ministar pravde te zemlje Gunar Stromer.

"Jasno je da pravnu situaciju moramo da analiziramo u svetlu prolećnih događaja i odluka koje su donete. Rad na analizi je u toku i mi ćemo objaviti sve zaključke. Moramo da se zapitamo da li ima razloga za preispitivanje", rekao je Stromer za Aftonbladet.

On, međutim, nije želeo da kaže da li švedska vlada zapravo želi da promeni zakon, već insistira na tome da je u toku analiza situacije, navodi švedski list.

"Analizi dajemo vreme koje je potrebno da se ona uradi na temeljan način. Zbog ozbiljnosti problema, naravno, treba raditi što je brže moguće, ali usled složenosti pitanja, analiza mora da se uradi na temeljan način", naveo je švedski ministar pravde.

On je ocenio da je prošlonedeljno spaljivanje Kurana stvorilo pretnje po unutrašnju bezbednost Švedske.Prošle nedelje je održan protest tokom kojeg je jedan od dvojice organizatora pocepao i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Dok je oko 200 ljudi posmatralo njegov čin, demonstrant je prvo pocepao stranice i njima obrisao cipele, nakon čega je Kuran stavio na slaninu i spalio je, što su Turska i druge muslimanske zemlje oštro osudile.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa