Fokus

Organizacija islamske saradnje: Preduzeti kolektivne mere za sprečavanje skrnavljenja Kurana

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

16:55

Organizacija islamske saradnje: Preduzeti kolektivne mere za sprečavanje skrnavljenja Kurana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija islamske saradnje (OIC) koju čini 57 država saopštila je danas da je potrebno preduzeti kolektivne mere za sprečavanje skrnavljenja Kurana i da međunarodno pravo treba da se koristi za zaustavljanje verske mržnje, nakon što je muslimanska sveta knjiga spaljena na protestu u Švedskoj.

Saopštenje je objavljeno nakon vanrednog sastanka OIC u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, sazvanog da bi se razgovaralo o incidentu koji se dogodio u sredu, preneo je Rojters.

"Moramo da šaljemo stalne podsetnike međunarodnoj zajednici u vezi sa hitnom primenom međunarodnog prava, koje jasno zabranjuje svako zagovaranje verske mržnje", rekao je generalni sekretar OIC Hisein Brahim Taha.

Jedan od dvojice organizatora okupljanja ispred džamije u Stokholmu u sredu, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao je i zapalio kopiju Kurana ispred džamije.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja komad slanine i pali je.

Švedska policija je dala dozvolu za održavanje protesta, ali je nakon toga optužila demonstranta da je izvršio agitaciju protiv etničke ili nacionalne grupe.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet