Evropa

Tri godine bez dogovora: Bundestag odbacio dva zakonska predloga koji regulišu eutanaziju

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

19:37

Tri godine bez dogovora: Bundestag odbacio dva zakonska predloga koji regulišu eutanaziju
Tri godine bez dogovora: Bundestag odbacio dva zakonska predloga koji regulišu eutanaziju - Copyright Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici nemačkog Bundestaga na današnjoj sednici posle tri godine intenzivnih debata, nisu postigli dogovor oko dva predloga zakona o asistiranom samoubistvu. 

Poslanici su odbacili oba nacrta zakona koje su predložili predstavnici stranaka vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), a koji podrazumeva potpunu legalizaciju asistencije pri samoubistvu, kao i predlog Liberalno-demokratske stranke (FDP) koji takvu pomoć predviđa samo u izuzetnim slučajevima. 

"Ima toliko ljudi u Nemačkoj koji žele sami odlučiti kada je došao trenutak kraja", rekla je u raspravi koja je prethodila glasanju poslanica FDP-a i predlagač zakona Katrin Heling-Plar, prenosi Frankfurter alemajne cajtung.

„Svako ko želi da okonča svoj život na osnovu autonomno formirane, slobodne volje ima pravo da traži pomoć u vezi s tim“, stoji u ovom zakonskom predlogu i precizira se da bi u tom slučaju lekari mogli da prepisuju lekove za odrasle.

Za nacrt grupe oko poslanika Larsa Kastelučija (SPD) i Ansgara Hevelinga (CDU) glasala su 304 poslanika, protiv je glasalo 363, a uzdržana su bila 23. Konkurentski nacrt grupe koju su predvodile Katrin Heling-Plar (FDP) i Renata Kunast (Zeleni) je dobio 287 glasova za, ali je bilo 375 glasova protiv i 20 uzdržanih.

Oba nacrta su predvidela odredbe kojima je omogućen pristup smrtonosnim supstancama, ali pod različitim uslovima. Kastelučijev nacrt predviđao je novi član 217 u Krivičnom zakoniku, prema kojem bi se komercijalno promovisanje samoubistva kažnjavalo zatvorom do tri godine ili novčanom kaznom. 

Asistirano samoubistvo ne bi trebalo da bude protivzakonito ako je punoletna osoba koja je spremna da izvrši samoubistvo završila najmanje dva pregleda i najmanje jedno savetovanje.

Nasuprot tome, nacrt Heling-Plar isticao je pravo na samostalno odlučenu smrt i pravo na pomoć uz ignorisanje krivičnog zakona. 

Prema nacrtu, lekarski recept za smrtonosni lek uvek treba da zahteva konsultacije. Međutim, treba isključiti obavezu pomaganja u samoubistvu. Umesto toga, cilj je bio da se obezbedi „autonomno i potpuno informisano donošenje odluka od strane osoba koje su spremne da izvrše samoubistvo”.

„Nažalost otvorena pitanja oko pomoći pri samoubistvu i dalje će se rešavati sudskim putem", rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbah, nakon neuspelog glasanja o predloženim zakonima.

Predstavnici lekarskih komora su izrazili nadu da će neuspeh izglasavanja ovih predloga ostaviti dovoljno vremena za temeljnu društvenu raspravu o eutanaziji.  

Kako prenosi nemački list, pozadina ovih zakonskih inicijativa bila je presuda Saveznog ustavnog suda iz 2020. godine, kojom je poništena zabrana komercijalne eutanazije u Krivičnom zakoniku uvedena 2015. godine,  jer je, kako se navodi, prekršila pravo pojedinca na dobrovoljnu smrt. 

Od tada praksa pružanja pomoći pri suicidu u Nemačkoj nije zakonski regulisana.

Nemački parlament je na današnjoj sednici većinom glasova podržao rezoluciju Bundestaga kojom se traži proširenje lanca ustanova za pomoć osobama koje su u opasnosti od samoubistva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa