Evropa

EK predstavila godišnji izveštaj o strateškom predviđanju: Svet je podeljen, Evropa ne može da posmatra sa strane

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

23:42

EK predstavila godišnji izveštaj o strateškom predviđanju: Svet je podeljen, Evropa ne može da posmatra sa strane
EK predstavila godišnji izveštaj o strateškom predviđanju: Svet je podeljen, Evropa ne može da posmatra sa strane - Copyright Tanjug/Yves Herman, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je danas predstavila godišnji izveštaj o strateškom predviđanju, u kojem je postavljen fokus za naredne godine.

Dokument na 21 stranici ilustruje stavove EU o tome kuda ide svet i predstavlja okviran vodič za razumevanje ideologije predsednice Komisije Ursule fon der Lajen, koja još nije nagovestila da li namerava da ostane na toj poziciji narednih pet godina, prenosi Politiko.

„Vreme u kojem je liberalna demokratija bila model očiglednog izbora je prošlo“, rekao je potpredsednik Komisije Maroš Šefčovič na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja izveštaja.

Kako se navodi u dokumentu, svet je sve više podeljen između Zapada i Kine, a Evropa ne može biti posmatrač. 

"Ključni zaključak je da je stari model globalizacije, izgrađen na slobodnoj trgovini i globalnim lancima snabdevanja, prevaziđen. Umesto toga, ulazimo u novu eru 'geoekonomije'. Ukratko, to znači da Evropa mora da smanji svoju stratešku zavisnost od drugih zemalja i umesto toga iskoristi svoje domaće resurse i poveća proizvodnju na kontinentu", dodaje se u dokumentu.

Takođe se ističe da EU treba da prilagodi svoj kapitalistički model novom dobu gde su "neto nula" emisija i održivost sveobuhvatni prioriteti. Jedna od ideja je da se u procenama BDP-a uzmu u obzir neekonomski faktori kao što je očekivani životni vek. Šefčovič je ukazao da bi s novim pravilima veličina ekonomije EU premašila ekonomiju SAD, Kine i Indije. 

"Evropska investiciona banka (EIB) mora da poveća svoju ulogu i obezbedi 620 milijardi evra za finansiranje Zelenog dogovora, pružajući snažniju podršku strateškim investicijama relevantnim za digitalnu i zelenu tranziciju", navodi se u izveštaju.

U dokumentu se kao jedan od fokusa pominje i rastuća nejednakost, jer je, kako je navedeno, život sve teži za radnike sa nižim primanjima, koji snose teret klimatskih promena dok izdvajaju više za hranu, drugu robu i usluge. Istovremeno se povećava i nejednakost među zemljama EU, kao i jaz u bogatstvu između mladih i starih.

U završnom delu izveštaja ukazuje se na krizu demokratije i analiziraju političke prepreke.

Zaključuje se da polarizacija i dezinformacije guraju glasače EU ka populističkim partijama, prenosi briselski portal.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa