Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski vratio branioce Azovstalja iz Turske u Ukrajinu, Moskva: "To je kršenje dogovora"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2023

-

08:42

RAT U UKRAJINI Zelenski vratio branioce Azovstalja iz Turske u Ukrajinu, Moskva: "To je kršenje dogovora"
RAT U UKRAJINI Zelenski vratio branioce Azovstalja iz Turske u Ukrajinu, Moskva: "To je kršenje dogovora" - Copyright Tanjug/AP/J.C.Hong,A.Alexandrov,National Police Ukraine,A.Kravchenko,Donetsk administration

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 500. dan rata u Ukrajini. Dok se intenzivne borbe i dalje vode oko Bahmuta, SAD najavljuju slanje novog paketa pomoći Ukrajini u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, u koju će biti uključena i kasetna municija. U nastojanjima da pribavi Kijevu što širu podršku za ubrzani put ka članstvu u NATO, Zelenski je poslednjih dana tokom turneje po zemljama članicama Alijanse posetio Tursku, Slovačku, Češku i Bugarsku, dok Stoltenberg najavljuje da će na predstojećem samitu u Vilnjusu lideri NATO doneti jedinstvenu odluku oko toga kako Ukrajinu približiti tom cilju.

Ključni događaji:

  • SAD šalju paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 800 miliona dolara, uključena i kasetna municija
  • Zelenski u poseti Turskoj
  • Pistorijus: Nemačka neće isporučivati Ukrajini kasetnu municiju
  • Stoltenberg: Na samitu ćemo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 CAR: Odlazak stotinak pripadnika Vagnera je deo rotacije, a ne povlačenje

Odlazak stotina pripadniika ruske privatne kompanije Vagner iz Centralnoafričke Republike deo je rotacije snaga, a ne povlačenje, izjavio je danas portparol predsedništva CAR Albert Jaloke Mokpem. Izveštaji o nedavnom odlasku velikog broja pripadnika Vagnera iz CAR avionom podstakli su spekulacije u poslednje vreme da se grupa povlači iz te zemlje, gde su pomagali vladi da uguši nekoliko pobuna od 2018. godine, preneo je Rojters.

23.25 Medvedev: Rusija neće nikome dozvoliti da poništi njene vrednosti

Rusija će štititi svoje vrednosti i težiti blagostanju naroda, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev povodom praznika Dana porodice.

"Ne možemo dozvoliti da bilo ko poništi naše vrednosti. Zato ćemo nastaviti da štitimo sve ono što najviše cenimo - našu domovinu, dobrobit naših porodica, naše dece, svih najmilijih",  napisao je Medvedev na društvenoj mreži VK u postu posvećenom Danu porodice, ljubavi i vernosti koji se obeležava 8. jula.

23.20 TASS: Odluka o povrtaku komandanata Azova doneta na visokom nivou

Odluka da se u Ukrajinu vrate komandanti bataljona Azov, zabranjenih u Rusiji i označenih kao teroristička organizacija, mogla je da bude doneta samo na visokom nivou, rekao je danas TASS-u diplomatski izvor u Turskoj. "Ova odluka je mogla da bude doneta samo na visokom nivou, s obzirom na trenutne dogovore između strana u ukrajinskom sukobu. Važno je napomenuti da je do nje došlo odmah nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski završio posetu Turskoj i da turska strana to nije objavila", rekao je on.

23.00 Strulets: Ruska invazija nanela 56 milijardi dolara ekološke štete

Ukrajinska državna inspekcija za životnu sredinu saopštila je da je ruska invazija u punom obimu izazvala ekološku štetu od 55,9 milijardi dolara, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilets. Prema njegovim rečima, jedan dan rata uzrokuje 111 miliona dolara ekološke štete, prenosi Kijev independent. Strilets je dodao da taj iznos ne uključuje štetu izazvanu eksplozijom brane Kahovka 6. juna.

20.02 Peskov: Povratak lidera Azova iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje dogovora

Povratak ukrajinskih komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana“, naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov. On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata. Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''.

19.03 Branioci Azovstalja se vratili iz Turske u Ukrajinu sa Zelenskim

Oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju vratili su se kući iz Turske, gde su boravili nakon razmene zarobljenika između Ukrajine i Rusije, saopštio je danas kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Zelenski se tokom posete Turskoj sastao sa tim oficirima i poveo ih sa sobom nazad u Ukrajinu. On se u Turskoj sastao sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom i vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, prenosi Kijev independent. Među oficirima su Denis Prokopenko, Sergej Volinski, Svjatoslav Palamar, Denis Šleha i Oleh Homenko, rekao je Zelenski.

18.52 Ukrajinski obaveštajci: Ruske snage nastavljaju da miniraju nuklearku Zaporožje

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da ruske snage nastavljaju da miniraju Zaporožsku nuklearnu elektranu. Prema vojnim obaveštajnim podacima, na teritoriju nuklearne elektrane trenutno se dopremaju mine i eksploziv, piše Kijev independent. Daljinski kontrolisane protivpešadijske mine postavljaju se u tehničke i mašinske prostorije, dodaju obaveštajci. Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom okupacijom od marta 2022.

Associated Press

18.48 Plenković: Hrvatska će pomoći Ukrajini u razminiravanju

Hrvatska će Ukrajini pomoći u razminiravanju i odgovornosti za ratne zločine, što su područja u kojima Hrvatska ima "nesrećno iskustvo" iz Domovinskog rata, izjavio je na Dubrovnik Forumu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Planiramo da završimo proces razminiravanja do 2026, dakle, govorimo o 35 godina za razminiravanje jedne teritorije koja je bitno manja od teritorije Ukrajine", rekao je Plenković na uvodnom panelu Dubrovnik Foruma pod nazivom "Upravljanje globalnom preraspodelom", preneo je portal Index.hr.

Hrvatska, takođe, pruža pomoć Ukrajini u pogledu odgovornosti za ratne zločine, kazao je Plenković, dodavši da je u Hrvatskoj nedavno boravio ukrajinski ministar pravosuđa.

"Naše nesrećno iskustvo sada je ponuđeno Ukrajini, ne samo u smislu deljenja tog iskustva, već i jačanja međunarodne pravde kad je reč o odgovornosti za ratne zločine", rekao je Plenković.

17.20 Erdogan: Niko ne može da pokvari odnose Rusije i Turske

Turska se uvek držala uravnotežene politike i onima koji žele da pokvare njene odnose sa Rusijom to nije dozvoljavala, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora u Bajburtu. "Od prvog dana smo se držali uravnotežene politike. Vojni lobi je, koristeći opoziciju, pokušao da nas baci u vatru. Nismo dozvolili da se to dogodi. Nismo dozvolili da jačanje odnosa sa Ukrajinom pokvari naše odnose sa Rusijom. Održavamo blizak dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“, rekao je Erdogan, prenosi Ria novosti. On je ponovio i da očekuje da ruski predsednik poseti Tursku u avgustu.

17.15 Zaharova: Odluka SAD da pošalju Kijevu kasetnu municiju primer agresivne politike

Odluka SAD da kijevskom režimu daju kasetnu municiju primer je agresivne politike koja ima za cilj odugovlačenje ukrajinskog sukoba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Odluka administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da kijevskom režimu obezbedi kasetnu municiju je još jedna eklatantna manifestacija agresivne antiruske politike SAD, koja je osmišljena da što duže odugovlači sukob u Ukrajini i da vodi rat do poslednjeg Ukrajinca", rekla je Zaharova, preneo je TASS.

16.58 Reznikov: Ukrajina neće koristiti kasetne bombe na teritoriji Rusije

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je danas odluku SAD da pošalju kasetne bombe Ukrajini, i obećao da se ta municija neće koristiti u Rusiji. Reznikov je napisao na Tviteru da će kasetna municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika, najavljujući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njenom korišćenju, kao i da će razmeniti informacije sa partnerima. Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama, već samo za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija.

16.45 Španska ministrka odbrane: Kasetne bombe ne treba slati kao pomoć Ukrajini

Kasetne bombe ne treba slati kao pomoć Ukrajini, poručila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles, nakon odluka američkog predsednika SAD da pošalje kasetnu municiju Kijevu kako bi mu pomogao u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Španija, na osnovu čvrste obaveze koju ima s Ukrajinom, takođe ima čvrstu obvezu da određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kakvim okolnostima. 'Ne' kasetnim bombama i 'da' legitimnoj odbrani Ukrajine, za koju razumemo da ne bi trebalo da se sprovodi kasetnim bombama", rekla je Robles obraćajući se novinarima u Madridu, uoči parlamentarnih izbora 23. jula.

16.10 Sunak: Velika Britanija obeshrabruje upotrebu kasetne municije

Velika Britanija potpisnica je konvencije kojom se zabranjuje proizvodnja ili upotreba kasetne muncije i obeshrabruje njena upotrebu, poručio je danas premijer te zemlje Riši Sunak povodom odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena da odobri slanje kasetne municije Ukrajini.

Sunak je, obraćajući se novinarima, rekao da će London nastaviti da podržava Ukrajinu protiv, kako je naveo, "ruske ilegalne i neizazvane invazije", preneo je Rojters.

Bajden je odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštio je u petak savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

15.40 Burić: Savet Evrope jasno reagovao na rusku agresiju na Ukrajinu 

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić podsetila je da je ta institucija snažno i jasno reagovala na rusku agresiju na Ukrajinu tako što je Rusija izbačena iz članstva.

Pejčinović Burić je na Dubrovnik forumu 2023 ocenila da je za održiv i pravedan mir u Ukrajini potrebno obezbediti da odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi.

15.20 Plenković najavio pomoć Ukrajini u procesu deminiranja

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska pružiti pomoć Ukrajini u procesu deminiranja, kao i u pozivanju na odgovornost za ratne zločine.

Plenković je na međunarodnom Dubrovnik forumu 2023 rekao da je Hrvatska godinama govorila partnerima u EU da Unija nije dovoljno uključena u region, što bi mogli da iskoriste drugi akteri, a da se situacija po tom pitanju promenila 2018. godine kada je Bugarska predsedavala EU. 

15.00 Borelj: EU mora da deluje i sankcijama prema Moskvi i isporukom oružja Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je na međunarodnom Dubrovnik forumu 2023 da EU nije vojni savez, ali da nije ni nevladina organizacija koja samo propoveda dobro ponašanje i vladavinu prava.

"Svet u kojem živimo, nažalost je takav da mnogi ljudi ne mare za vladavinu prava i spremni su koristiti prisilu i jezik sile. I Ukrajina je poslednji primer u tom smislu", istakao je Borelj i naveo da zbog toga EU mora da pokaže da ima moć, uključujući moć da odbaci svoju energetsku zavisnost od Rusije.

Borelj je naglasio da EU mora da pokaže Rusiji da može da deluje i preduzima mere protiv Rusije, između ostalog, i uvođenjem sankcija prema Moskvi i isporukom oružja Ukrajini.

"EU ne želi da učestvuje u ratu, ali želi da pomogne onima koji su napadnuti da se brane"", istakao je Borelj, navodeći da Unija želi da opstane u svetu u kojem je moć veoma važna.

Tanjug/HINA/Mario Strmotić

 

14.50 Komandant Vagnera: Spremni smo da pređemo u Belorusiju

Pripadnici ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina spremaju se da pređu u Belorusiju na osnovu sporazuma kojim je okončana njihova pobunu protiv ruskog vojnog rukovodstva, rekao je danas viši komandant "Vagnera" Anton Jelizarov.

Jelizarov, čiji je nadimak Lotos, napisao je na Telegramu da su borci "Vagnera" sada na odmoru do početka avgusta, po Prigožinovom naređenju, pre preseljenja u Belorusiju. 

Jelizarov je istakao da se moraju pripremiti baze i poligoni i sarađivati sa lokalnim samoupravama i organima za sprovođenje zakona Belorusije.

Nije jasno gde se tačno nalaze Prigožin i borci "Vagnera" posle neuspele pobune od 23. do 24. juna. Prema dogovoru kojim je okončana pobuna, Prigožin je trebalo da se preseli u Belorusiju i njegovi borci dobili su mogućnost da odu u Belorusiju, pridruže se regularnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući.

Međutim, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da su Prigožin i hiljade njegovih boraca u Rusiji, što pokreće pitanja o primeni sporazuma, preneo je Rojters. 

14.20 Kuleba: Ukrajina ne želi da uvuče NATO u rat, ali želi poziv za članstvo

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba u obraćanju putem video linka na međunarodnom Dubrovnik forumu 2023 istakao je da Ukrajina ne želi da uvuče NATO u rat, ali da želi da dobije poziv za članstvo u Alijansi.

"Samo ukrajinsko pristupanje EU i NATO-u može osigurati bezbednosni poredak ovoga dela sveta", rekao je Kuleba.

12.24 Regionalni načelnik: Šest civila poginulo u granatiranju Limana

Najmanje šest civila je poginulo, a pet je povređeno u današnjem ruskom artiljerijskom granatiranju Limana u Donjeckoj oblasti, saopštio je regionalni načelnik Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je napisao na Telegramu da je pogođeno stambeno naselje u tom malom gradu i da su oštećeni kuća i lokal, kao i da policija vrši uviđaj.

Grad Liman je ključno železničko čvorište na istoku Donjecke oblasti, prenosi Rojters. Ukrajinska vojska objavila je da je odbila napad ruskih trupa kod Limana.

Tanjug AP/Libkos

 

11.43 Erdogan najavio Putonovu posetu Turskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio da će njegov ruski kolega Vladimir Putin doći u posetu Turskoj u avgustu. Istovremeno je apelovao na Moskvu da produži sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

Govoreći juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim Erdogan je rekao da će taj sporazum biti jedno od najvažnijih pitanja dokom Putinove posete.

Gardijan prenosi navode agencije TAS da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, upitan da li je Putinova poseta Turskoj pripremljena, rekao: "Kontakti su mogući. Nema još tačnih datuma": 

09.46 Zelenski posetio Zmijsko ostrvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je ostrvo u Crnom moru čiji su branioci prkosili ruskom ratnom brodu na početku invazije.

"Danas smo na Zmijskom ostrvu, koje okupatori nikada neće osvojiti, kao i celu Ukrajinu, jer smo zemlja hrabrih. Želim da se zahvalim odavde, sa ovog mesta pobede, svakom našem vojniku za ovih 500 dana", poručio je Zelenski.

U snimku bez datuma Zelenski je prikazan kako dolazi na ostrvo čamcem i polaže cveće na spomen obeležje.

09.28 Šojgu izvršio inspekciju novoformiranih jedinica u Južnom vojnom okrugu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju na poligonima u Južnom vojnom okrugu, kako bi proverio borbenu gotovost novoformiranih vojnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ministar odbrane je izvršio uvid u obuku vožnje i bojevog gađanja posada tenkova T-90 Proriv. Posade se obučavaju na savremenim interaktivnim simulatorima koji im omogućavaju da uvežbavaju sve elemente borbene obuke“, navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

Prema saopštenju, predstavnici komande Južnog vojnog okruga izvestili su Šojgua da se sve vežbe na poligonima izvode pod rukovodstvom oficira sa borbenim iskustvom stečenim tokom "specijalne vojne operacije". 

"Na poligonu su motorizovane, tenkovske i artiljerijske jedinice koje se  istovremeno obučavaju. Trenutno se u divizijama vrši borbena koordinacija", saopštilo je Ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Navedeno je da je ministar lično nadgledao obuku vojnika po ugovoru za izvođenje borbenih dejstava u različitim sredinama i terenima, uključujući i uslove gradskih borbi.

08.40 Zelenski: Povratićemo kontrolu nad Krimom

Ukrajinski predsednik Volovimir Zelenski je rekao da veruje da će njegova zemlja povratiti kontrolu nad Krimom, i zahvalio je Turskoj na podršci teritorijalnom suverenitetu i integritetu Ukrajine. Zelenski je to rekao na konferenciji zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. 

"Pričali smo o situaciji na Krimu koji Rusija nezakonito kontroliše i koristi ga kao poligon za pretnje i opasnost. U svakom slučaju, mi ćemo ponovo kontrolisati Krim”, rekao je Zelenski, preneo je CNN.  

Dvojica predsednika su razgovaralai  o produženju sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem koji ističe kasnije ovog meseca.  

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

08.33 Koja su ključna pitanja na 500 dana rata u Ukrajini?

Danas se navršava tačno 500 dana od početka rata u Ukrajini, a događaji se i dalje smenjuju neviđenom brzinom. Oružje i municija se i dalje slivaju u Ukrajinu, EU nastavlja sa sankcijama Rusiji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sve češće podršku traži putovanjima van zemlje. U Rusiji je izbila i pobuna kratkog daha, a Ukrajina 500 dana od početka rata i dalje traži jasan poziv za prijem u NATO. Opširnije o tome koja su ključna pitanja za budućnost rata pročitajte u posebnoj analizi

profimedia

 

07.30 Erdogan: Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške Ukrajini

Turska će nastaviti da pruža svaku vrstu podrške Ukrajini, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon sinoćnjeg sastanka sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

"Turska čini aktivne napore da okonča sukob u Ukrajini pregovorima zasnovanim na međunarodnom pravu", rekao je Erdogan.

Sastanak Zelenskog i Erdogana trajao je oko dva sata.

07.00 SAD šalju paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 800 miliona dolara, uključena kasetna municija

SAD će poslati novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati 155 miliona artiljerijskih metaka, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju prečnika 105 milimetra, saopštio je juče podsekretar Pentagona Kolin Hal.

U novi paket uključena je i dodatna municija za sisteme PVO ''Patriot'' i municija za raketne sisteme visoke pokretljivosti, dodatni oklopni transporteri ''Strajker'', precizna vazdušna municija, municija za rušenje i sistemi za uklanjanje prepreka, kao i razni rezervni delovi i operativna oprema za održavanje. U okviru pomoći biće isporučena i kasetna municija.

06.45 Bajden: Ukrajini treba kasetna municija u kontraofanzivi protiv Rusije

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

"Bila je to veoma teška odluka sa moje strane. Razgovarao sam o tome sa našim saveznicima, razgovarao sam o tome sa našim prijateljima na Kapitol hilu", rekao je Bajden za CNN i dodao da „Ukrajincima ponestaje municije“.

Bajden je rekao da se kasetna municija šalje kao „prelazni period“ dok SAD ne budu u stanju da proizvedu više artiljerije kalibra 155 mm za američke haubice koje omogućile Ukrajini da povrati teritoriju tokom prošle godine.

06.30 Zelenski u poseti Turskoj, Kremlj pomno prati rezultate sastanka sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Tursku gde se sastao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Zelenski se na Tviteru zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, ističući da su ovo veoma važni pregovori.

Iz Kremlja su saopštili da će pomno pratiti rezultate sastanka Zelenskog i Erdogana. Rojters prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi ruski predsednik Vladimir Putin uskoro mogao da razgovara sa Erdoganom, ali datum još nije određen.

06.15 Pistorijus: Nemačka neće isporučivati Ukrajini kasetnu municiju

Nemačka neće isporučivati kasetnu municiju Ukrajini jer je potpisnica konvencije o zabrani proizvodnje i upotrebe te vrste oružja, izjavio je juče nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Nemačka je potpisala konvenciju, tako da to nije opcija za nas", rekao je Pistorijus novinarima nakon susreta sa austrijskom koleginicom Klaudijom Taner i švajcarskom ministarkom odbrane Violom Amherd u Bernu, preneo je Rojters. On je istakao da nije na njemu da komentariše postupke onih zemalja koje nisu potpisale konvenciju - Kine, Rusije, Ukrajine i SAD.

06.00 Stoltenberg: Na samitu ćemo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO

Lideri NATO će na predstojećem samitu u Vilnjusu ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica Alijanse i doneti jedinstvenu odluku oko toga kako Kijev približiti tom cilju, izjavio je juče generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Moskva je 500 dana donosila smrt i uništenje u srce Evrope. Naš samit će poslati jasnu poruku: NATO je ujedinjen, a ruska agresija se neće isplatiti", poručio je Stoltenberg na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Komentari (1)

Mirjana

08.07.2023 20:17

Gde su sada RUSOFILI da hvale Rusiju za 500 dana agresije? Što su od Baltičkog i Crnog mora napravili NATO jezero, rublja nikad slabija, 5 miliona raseljenih Rusa, 45% propalih fabrika u Rusiji, sankcije još 20 godina, Ukrajina nikad naoružanija i jača, uraaaaaaa.

Evropa