Evropa

Barselona gubi svoj prepoznatljiv izgled? Zbog sve češćih toplotnih talasa krovovi bi mogli da budu ofarbani u belo

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2023

-

17:21

Barselona gubi svoj prepoznatljiv izgled? Zbog sve češćih toplotnih talasa krovovi bi mogli da budu ofarbani u belo
Barselona gubi svoj prepoznatljiv izgled? Zbog sve češćih toplotnih talasa krovovi bi mogli da budu ofarbani u belo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako se toplotni talasi pojačavaju, naučnici razvijaju sve više ideja kako se boriti protiv njih. Jedna od tih ideja i farbanje krovova u belo, a ovo će prvo da bude isprobano u Barseloni, gradu koji je već poznat širom sveta po svom horizontu. 

S obzirom na to da se pojavljuje sve češće, efekat gradkog toplotnog talasa povećao je u centru grada temperaturu do osam stepeni Celzijusovih. Kako klimatska kriza napreduje, naučnici sa Autonomnog univerziteta u Barseloni (UAB) predstavili su dramatičan predlog koji bi mogao da promeni lice grada zauvek, piše Euronews.

Kako su pokazali nedavno objavljeni podaci, Evropa se zagreva brže od globalnog proseka, sa godišnjim porastom temperature između 1,7 i 1,9 stepeni u urbanim sredinama. 

Barselona nije izuzeta jer je 2020, što je najtoplija godina u gradu za više od dva veka, registrovana prosečna temperatura od 16,8 stepeni Celzijusovih. Kao odgovor na ovaj problem, grupa istraživača klimatskih promena pokreće projekat farbanja gradskih krovova u belo, tvrdeći da bi to moglo da smanji temperaturu do 4,7 stepeni tokom toplotnih talasa.

"U našoj studiji smo otkrili prosečno smanjenje temperature od 0,8 stepeni tokom toplotnih talasa. I najviše izmerene temperature do četiri stepena niže na određenim lokacijama i tokom određenih sati u danu", rekao je Serhi Ventura, meteorolog sa UAB.

profimedia

 

Istraživanje pokazuje da već postojeći građevinski materijali u Barseloni zadržavaju sunčevo zračenje tokom dana, doprinoseći akumulaciji toplote širom grada. Umesto toga, "hladni krovovi" bi se mogli stvoriti farbanjem gornjih površina u belo. 

"Sarađujemo sa javnim subjektima kao što je Urbanistički master plan. Oni jesu za farbanje krovova u belo. Ali, do sada ništa nije urađeno. Ovo je strategija jeftinih troškoa, prema našim predviđanjima, u gradu kao što je Barselona, to bi funkcionisalo čak i bolje od povećanja zelenih površina", kaže Ventura.

Da li će beli krovovi pomoći stanovnicima Barselone?

U proteklih nekoliko godina, gradski zvaničnici bavili su se pitanjem klimatskih promena tako što je sađeno više drveća u urbanim područjima. Ali, kako se problem pojačava, same zelene površine neće biti dovoljne da spreče sve češće toplotne talase koji prete gradu. Neki stručnjaci strahuju da su potrebne drastičnije promene. 

"Moramo težiti promeni konfiguracije grada. Promena boje može predstavljati rešenje problema. To bi moglo doneti pozitivne rezultate. Ali suočavajući se sa izazovom češćih i ozbiljnijih talasa, potrebna su nam veća rešenja", rekao je Adrijan Fernandez, ekološki aktivista Grinpisa.

profimedia

 

Bez obzira na nalaze studija, uspeh projekta sada leži u rukama Brselonaca koji žive u stanovima na najvišim spratovima. 

"Mislim da je to odlična ideja", kaže Semjuel Sento, softverski konsultant iz čijeg stana se pruža panoramski pogled na grad.

"Definitivno bih to uradio. I zaista se nadam da će svi to učiniti. Uštedeli bismo energiju (na klimatizaciji) što je veoma, veoma dobra stvar", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa