Evropa

Nemački predsednik o sve većoj popularnosti desničarske Alternative za Nemačku: Odgovornost na biračima

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

22:03

Nemački predsednik o sve većoj popularnosti desničarske Alternative za Nemačku: Odgovornost na biračima
Frank-Valter Štajnmajer - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da ga zabrinjava rast popularnosti krajnje desne stranke Alternative za Nemačku (AfD) u istraživanjima javnog mnjenja. 

''Da, ankete su zabrinjavajuće. Ali ne smeju da nas navedu da svako kritično pitanje automatski klasifikujemo kao populizam i desničarski ekstremizam'', rekao je Štajnmajer za televiziju Cet-De-Ef. 

On je naglasio da svaki birač preuzima odgovornost za ono što radi. čak i ako ''ojača stranku koja doprinosi brutalizaciji spora''.

"Ne smemo da nastavimo da promovišemo posao raspirivača straha u ovom društvu. Ono što nam treba nije ekonomija raspirivača straha, već ekonomija onih koji rešavaju probleme. I nije da nemamo ništa od toga", rekao je Štajnmajer, prenosi ''Cajt''.

Na raspoloženje u Nemačkoj, kako je dodao, utiču i sasvim druge stvari. 

''Mi smo, ne smemo to zaboraviti, društvo pod stresom“, rekao je Štajnmajer, ukazujući na finansijsku krizu i krizu evra, imigraciju izbeglica, pandemiju korone i rat u Ukrajini. 

Podrška koalicionoj vladi nemačkog kancelara Olafa Šolca pala je na najniži nivo od dolaska na vlast krajem 2021. godine, pokazala je poslednja anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja INSA koju je objavio nemački list "Bild". 

Nezadovoljstvo javnosti Šolcovim Socijaldemokratama (SPD), Zelenima i Slobodnim demokratama dostiglo je najviši nivo dosad - oko 70 odsto, pokazala je anketa.

AfD ima podršku 21 odsto birača, što je rekordna podrška za tu stranku kranje desnice, pokazuje istraživanje.

To znači da je AfD trenutno druga stranka po popularnosti u Nemačkoj, kao i da "diše za vratom" uniji CDU/CSU koju podržava 25,5 odsto ispitanika.

SPD je na trećem mestu sa podrškom od 19 odsto, a četvrti su Zeleni koje podržava 14,5 odsto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa