Evropa

Slučaj suspendovanog voditelja BBC i dalje izaziva buru: Advokat mlade osobe tvrdi da su roditelji lagali u izjavama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

21:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Saga o prezenteru BBC-ja koji je suspendovan zbog navoda o slanju novca mladoj osobi u zamenu za eksplicitne fotografije i dalje nije dobila epilog, jer advokat mlade osobe sada tvrdi da su roditelji lagali u svojim izjavama za medije.

Prezenter BBC-ja suspendovan je nakon što je tabloid "San" objavio da je, navodno, potrošio 35.000 funti za eksplicitne slike osobe koja je u tom trenutku imala 17 godina. Ovo je objavljeno na osnovu iskaza majke te osobe, uz tvrdnju da je njeno dete novac koristilo za kupovinu kokaina.

Međutim, BBC-ju se obratio advokat ove mlade osobe, koji osporava priču majke, i kaže da su "optužbe objavljene u listu 'San' obična glupost". U pismu advokata, tvrdi se da je ta mlada osoba u petak poslala demanti tabloidu, ali da je list svejedno nastavio da objavljuje tvrdnje.

List "San" je objavio i da porodica mlade osobe tvrdi kako je BBC "ignorisao" ono što im je porodica mlade osobe ispričala sredinom maja. Iz "Sana" su, putem portparola, poručili da su "izvestili o dva veoma zabrinuta roditelja koji su se žalili BBC-ju na ponašanje voditelja, ali BBC nije reagovao na njihovu prijavu".

"Videli smo dokaze koji potkrepljuju njihovu zabrinutost. Sada je na BBC-ju da to istraži", rekao je portparol ovog tabloida.

Mnogi smatraju da je ključna stvar u celoj priči, zapravo činjenica da nema krivičnog dela ako mlada osoba šalje eksplicitne fotografije, a starija je od 18 godina. Sa druge strane, ako ima 17 godina ili manje, u pitanju je teško krivično delo.

U reakcijama na društvenim mrežama, kolumnista Gardijana Oven Džouns svalio je krivicu na "San", i rekao da "niko nikada ne treba da veruje onome što taj list piše", a profesor univerziteta Vestminster, Stiven Barnet, rekao je da se "nada kako će se BBC fokusirati na pravu priču: užasne novinarske standarde u 'Sanu'".

"San" objavio da su roditelji "uznemireni"

Iako je starost za pristanak na seksualni odnos u Velikoj Britaniji 16 godina, bilo kakvo posedovanje ili pravljenje fotografija osobe koja je mlađa od 18 predstavlja krivično delo. Inače, osim što nije poznato o kom se tačno voditelju radi, u britanskim medijima se govori i o "mladoj osobi", pa nije najjasnije ni da li je voditelj plaćao mladiću ili devojci.

Policija je saopštila da ih je BBC kontaktirao povodom ovog slučaja, ali da za sada nema formalne optužbe. Generalni direktor BBC-ja Tim Dejvi je u mejlu zaposlenima rekao je da ta kompanija shvata optužbe "veoma ozbiljno", ali i da, po zakonu, pojedinci imaju pravo na privatnost, što situaciju čini složenijom.

Dejvi je rekao nedavno da je BBC prvi put u maju saznao za optužbe, i da je tada pokrenuta istraga.

"Nove optužbe, drugačije prirode, iznete su nam u četvrtak, a pored sopstvenih upita, kontaktirali smo i spoljne organe, u skladu sa našim protokolima. Mogu da potvrdim da smo suspendovali zaposlenog", dodao je Dejvi. 

"Ovo je složen i brz splet okolnosti i BBC radi što je brže moguće na utvrđivanju činjenica kako bi se pravilno informisali o odgovarajućim narednim koracima", navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi "San", porodica mlade osobe je uznemirena formulacijom saopštenja, a tvrdi se i da je optuženi voditelj uputio "dva panična poziva" toj mladoj osobi nakon teksta, pitajući je "šta je to uradila" i govoreći joj da "zove majku kako bi stopirala istragu", preneo je sam BBC. 

Danas bi Dejvi trebalo da podnese godišnji izveštaj, što je ranije planirani događaj. Ipak, nema dileme da se već nekoliko dana sprema da odgovara na ova pitanja, umesto da govori o radu britanskog javnog servisa.

Voditelj BBC navodno slao preteće poruke još jednoj mladoj osobi

BBC je danas objavio da mu je "mlada osoba" rekla ''da se oseća ugroženo'' od strane jednog od glavnih voditelja te televizije koga je jedan tinejdžer ranije optužio da mu je plaćao za sekusalno eksplicitne fotografije.

Ovog puta reč je o osobi, u ranim 20-im godinama, koja tvrdi da ju je poznati voditelj prvi put kontaktirao preko aplikacije za upoznavanje, kao i da je vršio pritisak na nju da se sastanu, ali da do susreta nikada nije došlo, prenosi Tanjug.

Nakon što je osoba na društvenim mrežama nagovestila da bi mogla da javno imenuje voditelja, stigle su joj uvredljive i preteće poruke pune psovki. Govoreći za BBC, neimenovana osoba je rekla da su je pretnje uplašile, kao i da je i dalje u strahu.

Britanski javni servis je kontaktirao voditelja direktno i preko njegovog advokata, ali nije dobio odgovor na najnovije optužbe. Generalni direktor televizije Tim Dejvi izjavio je da kompanija vrlo ozbiljno shvata sve optužbe, dodajući da je BBC u maju saznao za njih i da je tada pokrenuta istraga.

Komentari (0)

Evropa