Evropa

Slučaj voditelja optuženog da je mladoj osobi plaćao za eksplicitne fotografije: Porodica "uznemirena" odgovorima BBC

Komentari

Autor: Euronews Sbija

10/07/2023

-

20:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Britanski javni servis BBC suspendovao je, za sada neimenovanog, voditelja suočenog sa optužbama da je mladoj osobi (od njene 17. godine) platio nekoliko desetina hiljada funti za seksualno eksplicitne fotografije.

Vest o ovom skandalu prvo je objavio britanski tabloid "San", kome se i obratila majka, i ispričala da je voditelj plaćao da mu se šalju eksplicitne fotografije kada je njeno dete imalo 17 godina. 

Iako je starost za pristanak na seksualni odnos u Velikoj Britaniji 16 godina, bilo kakvo posedovanje ili pravljenje fotografija osobe koja je mlađa od 18 predstavlja krivično delo. Inače, osim što nije poznato o kom se tačno voditelju radi, u britanskim medijima se govori i o "mladoj osobi", pa nije najjasnije ni da li je voditelj plaćao mladiću ili devojci.

Policija je saopštila da ih je BBC kontaktirao povodom ovog slučaja, ali da za sada nema formalne optužbe. Generalni direktor BBC Tim Dejvi u mejlu zaposlenima rekao je da ta kompanija shvata optužbe "veoma ozbiljno", ali i da, po zakonu, pojedinci imaju pravo na privatnost, što situaciju čini složenijom.

Dejvi je rekao da je BBC prvi put u maju saznao za optužbe, i da je tada pokrenuta istraga.

"Nove optužbe, drugačije prirode, iznete su nam u četvrtak, a pored sopstvenih upita, kontaktirali smo i spoljne organe, u skladu sa našim protokolima. Mogu da potvrdim da smo suspendovali zaposlenog", dodao je Dejvi. 

"Ovo je složen i brz splet okolnosti i BBC radi što je brže moguće na utvrđivanju činjenica kako bi se pravilno informisali o odgovarajućim narednim koracima", navodi se u saopštenju.

Porodica "uznemirena" odgovorima na tvrdnje o fotografijama

Kako tvrdi "San", porodica te mlade osobe je uznemirena formulacijom saopštenja, a tvrdi se i da je optuženi voditelj uputio "dva panična poziva" toj mladoj osobi nakon teksta, pitajući ga "šta je to uradio" i govoreći mu da "zove majku kako bi stopirala istragu", preneo je sam BBC

Hronologija je tekla tako što se majka 19. maja obratila BBC-ju i žalila na tog voditelja, ali se ispostavilo da britanski javni servis nije ništa formalno preduzeo tada. 

Zatim, 7. jula "San" objavljuje navode i intervju sa majkom, tvrdeći da je voditelj tokom tri godine platio ukupno 35.000 evra za seksualno eksplicitne fotografije.

Konačno, 9. jula BBC je objavio da "suspenduje jednog zaposlenog" zbog celog slučaja, a njegovo ime trenutno nije objavljeno.

Britanska ministarka kulture rekla je da BBC ubrzano radi na ispitivanju navoda, a potom i da je važno da se da vremena kako bi se istraga obavila temeljno. 

Mnogi na društvenim mrežama traže da čuju ime ovog voditelja, ukazujući na to da je BBC ranije slao čak i helikoptere kako bi se kršila privatnost nekih koji su slično bili prikazani u javnosti.

S obzirom na nagađanje, nekoliko BBC TV zvezda je bil prinuđeno da se oglase i na društvenim mrežama da napišu da nisu u pitanju oni.

Komentari (0)

Evropa