Evropa

Finska ministarka finansija optužena za rasističke komentare: "Ne slažem se s mnogo toga što sam napisala"

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

15:29

Finska ministarka finansija optužena za rasističke komentare: "Ne slažem se s mnogo toga što sam napisala"
Rika Pura - Copyright AP Photo/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Finska ministarka finansija Rika Pura povezana je sa rasističkim uvredama i pretnjama nasiljem objavljenim na jednom blogu 2008. godine, ali je rekla da ne namerava da podnese ostavku.

Pura, čija je nacionalistička, antiimigraciona stranka osvojila drugo mesto na aprilskim izborima i ima devet mesta u vladi, nije ni potvrdila ni demantovala pisanje tih objava, prenosi Gardijan.

Komentari, objavljeni pod korisničkim imenom "rika" na blogu Purinog prethodnika na čelu stranke, uključivali su upotrebu uvredljivih reči za ljude tamne puti, kao i druge rasne i antiimigrantske uvrede, i pretnje nasiljem.

"Govorimo o 2008. godini. Drugim rečima, više od deset godina pre nego što sam se uopšte uključila u politiku. Sigurna sam da će ih biti još, jer hiljade mojih tekstova može da se nađe na internetu. Zabavno je za istraživače", napisala je ona na društvenim mrežama.

Ona je kazala da ne oseća potrebu da se izvini ili podnese ostavku, kao i da su "njeni ljutiti tekstovi, samo tekstovi".

"Osećala sam se ljutito i bespomoćno. Ne slažem se sa mnogo toga što sam napisala. Izražavala sam se na načine koje danas ne bih prihvatila", napisala je ona na Tviteru.

Prošlog meseca, još jedan ministar, Vilhelm Junila, podneo je ostavku nakon otkrića da se šalio na račun usklika "Hajl Hitler", održavši govor na događaju kojem su prisustvovali neonacisti i pozvao na masovne abortuse u Africi u cilju borbe protiv klimatske krize.

Takođe, ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen, koja je zadužena i za finske obaveštajne službe, takođe je izazvala skandal kada je "haštagovala" nekoliko spornih tvitova koji su se odnosili na tu tematiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa