Evropa

Klimatski aktivisti u Nemačkoj se zalepili za piste dva aerodroma, putnici satima čekali avione

Komentari

Autor: Euronews

13/07/2023

-

20:41

Klimatski aktivisti u Nemačkoj se zalepili za piste dva aerodroma, putnici satima čekali avione
Tanjug/AP/David Young - Copyright Tanjug/AP/David Young

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti za klimu "Poslednja genaracija" napravili su veliki problem na dva aerodroma u Nemačkoj, u Hamburgu i Diseldorfu, nakon što su prvobitno probili ograde, a potom se i zalepili za pistu. Ova njihova akcija uticala je na to da su se putnici, koji su se ovde našli, suočili sa višesatnim čekanjima aviona, piše Euronews

Nemački ministar za saobraćaj reagovao je ovim povodom i kritikovao, kako je navedeno, "kriminalne aktivnosti" ovih aktivista.

Tanjug/AP/Bodo Marks

 

Letovi na aerodromu su zbog ove akcije su obustavljeni. Destine letova je otkazano, a deset pristiglih aviona je moralo da bude preusmereno na druge aerodrome, javila je nemačka agencija DPA. Letovi su nastavljeni tek u 9.50 sati, po lokalnom vremenu.

Tanjug/AP/David Young

 

U saopštenju aktivista "Poslednja genaracija" navodi se da je je grupa optužila nemačku vladu da nema strategiju za rešavanje klimatske krize i pozvala na hitne mere za smanjenje emisija u sektoru transporta, uključujući i ukidanje poreskih olakšica za kerozin za avio-kompanije.

Visoki zvaničnici nemačke vlade osudili su ove proteste i pozvali na njihovo okončanje, prenosi Euronews.

Tanjug/AP/David Young

 

"Poslednja generacija" ne štiti klimu, već se bavi kriminalnom delatnošću", rekao je ministar saobraćaja Volker Vising, koji je ranije blokirao nekoliko predloga za smanjenje emisija iz drumskog i vazdušnog saobraćaja poslednjih godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa