Evropa

Prizor snažniji od opasnosti od lave: Erupcija vulkana na Islandu privukla hiljade znatiželjnika

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

23:43

Prizor snažniji od opasnosti od lave: Erupcija vulkana na Islandu privukla hiljade znatiželjnika
Prizor snažniji od opasnosti od lave: Erupcija vulkana na Islandu privukla hiljade znatiželjnika - Copyright Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

veličina teksta

Aa Aa

Lava i toksični gasovi već četiri dana izlaze iz vulkana Fagradalsfjal na Islandu, čija je pukotina široka oko 900 metara.

Erupcija tog vulkana, udaljenog oko 30 kilometara od glavnog grada Rejkjavika, počela je u ponedeljak na području koje nije naseljeno, ali je privuklo hiljade znatiželjnika, uprkos upozorenjima vlasti na opasnost od udisanja gasova.

"Ovde sam da bih fotografisao ovu spektakularnu erupciju, ovim nije teško ostati fasciniran", kaže fotograf Torarin Jonson.

Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

 

"Uvek je veoma zabavno, ovo mi je četvrta erupcija, ili peta, tako da - da, uvek sam fasciniran time", dodao je on.

Kako prenosi Glas Amerike, vulkan Fagradalsfjal je u protekle dve godine imao dve erupcije - prošli put pre 11 meseci i u tim slučajevima nije nanosio veliku štetu ili ometao vazdušni saobraćaj, uprkos blizini aerodroma.

Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

 

Islandska meteorološka kancelarija saopštila je da je aktuelna erupcija inicijalno bila snažnija od prethodne dve, ali naučnici veruju da su veličina pukotine i obim erupcije sada manji.

"To je treći put da ovo vidim i svaki put kao da bude još bolje. Narednog puta ću da dođem sa turistima. Pošto sam turistički vodič dobro je da dođem i sam i pogledam, da vidim koliko je opasno.

Ali jednostavno je neverovatno. Zaprepašćen sam, neverovatno", rekao je turistički vodič Đorđo Kodijas.

U proseku, na Islandu, koji se nalazi na aktivnom vulkanskom području, erupcija se događa na četiri do pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa