Evropa

Katastrofalne poplave širom Evrope - stradalo najmanje 188 osoba, Nemačka sprema 300 miliona evra pomoći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

10:12

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Broj stradalih u poplavama koje su pogodile više evropskih zemalja popeo se na 188, ali se i dalje traga za više stotina nestalih. U najvećim problemima su Nemačka i Belgija.

Prirodna katastrofa koja je pogodila Nemačku, najgora je u skoro šest decenija. Život je izgubilo  156 osoba, a spasioci strahuju da to nije konačan bilans.

Najgore je u pokrajinama Rajna-Falc i u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Nemci raščišćavaju gomile blata i otpada, a Vlada sprema više od 300 miliona evra pomoći i milijarde evra za popravku srušenih kuća, ulica i mostova.

U Holandiji je najgore u provinciji Limburg, jer je vodena stihija probila nasip. Kritično je u pokrajinama Austrije – Salcburgu i Tirolu.

"Oko 11, 11:30 videli smo kako voda dolazi poput cunamija, došla je iznenada. Tada smo pokušali da odemo u prizemlje pokušali smo da uzmemo što smo više mogli, ali za manje od 10 minuta već smo bili pod vodom, morali smo da plivamo, zidovi su počeli da se ruše. U šest ujutro gledali smo kako se zgrade ruše", rekao je Pol Braser, iz Belgije.

Franko Romaneli, iz Nemačke, ističe da za 43 godine, koliko je proveo u ovoj zemlji, nije video ništa slično.

"Jednostavno ne mogu ovo da shvatim. Sada je stvar u finansijama. Ne govorimo o nekoliko hiljada evra. Napravio sam grubu računicu, govorimo o dobrih 100 000 evra za obnovu", kaže Romaneli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa