Evropa

"Monumentalni propust nemačkih vlasti": Britanska naučnica tvrdi da su bili upozoreni na opasnost od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

10:28

"Monumentalni propust nemačkih vlasti": Britanska naučnica tvrdi da su bili upozoreni na opasnost od poplava
"Monumentalni propust nemačkih vlasti": Britanska naučnica tvrdi da su bili upozoreni na opasnost od poplava - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti su bile upozorene na opasnost velikih poplava, ali na to nisu reagovale, tvrdi britanska ekspertkinja za poplave Hana Klok.


Profesorka za hidrologiju univerziteta Riding je za "Tajms" kazala da je evropski sistem za rano upozoravanje od poplava - "Efas", pre četiri dana izdao upozorenje za Nemačku. Nemačke vlasti, prema njenim rečima, dobili su detaljen dijagrame i ukazano im je koja su područja ugrožena.

"Dobili su upozorenje i trebalo je da to razumeju i upozore građane", navodi Klok.

Činjenica da građani nisu evakuisani ili nisu dobili upozorenje pokazuju da je nešto pošlo po zlu, kaže ona. Klok je ocenila da se radi o "monumentalnom propustu nemačkih vlasti".

Da podsetimo, više od 180 ljudi je nastradalo, a veliki broj njih se vodi kao nestalo nakon obilnih padavina koje su zahvatile zapadnu Evropu. Najviše su pogođene nemačke države Rajna-Palatinat i Severna Rajna-Vestfalija. Državna kancelarka Angela Merkel nazvala je situaciju "katastrofom", i na stotine članova spasilačkih službi danima su na terenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa