Evropa

Gde su u Evropi zabeležene najviše temperature: Rekord oboren na Siciliji 2021, u Srbiji izmereno 44,9 pre 16 godina

Komentari

Autor: Euronews/Ian Smith

19/07/2023

-

08:33

Gde su u Evropi zabeležene najviše temperature: Rekord oboren na Siciliji 2021, u Srbiji izmereno 44,9 pre 16 godina
Gde su u Evropi zabeležene najviše temperature: Rekord oboren na Siciliji 2021, u Srbiji izmereno 44,9 pre 16 godina - Copyright Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Veliki delovi Južne Evrope pogođeni su intenzivnim toplotnim talasom koji je doneo ekstremne temperature i potencijalno nove rekorde na kontinentu. Sa ovim temperaturama dolazi mnoštvo problema - od šumskih požara, suša, pa sve do smrtnih slučajeva. Naučnici i stručnjaci za klimu upozoravaju da su ekstremne vremenske prilike sve učestalije zbog klimatskih promena. 

Trenutna najtoplija temperatura zabeležena u Evropi iznosila je 48,8 stepeni Celzijusa u gradu Sirakuza na italijanskom ostrvu Sicilija 2021.

Pre toga Grčka je 44 godine bila nosilac neželjenog rekorda. U Atini je 1977. zabeležena temperatura od 48 stepeni.

Drugi delovi Južne Evrope takođe su dostizali temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa. Portugal se suočio sa 47,3 stepena 2003. godine u malom jugoistočnom gradu Amareleja. A Španija je imala temperaturu od 47,6 stepeni Celzijusa 2021.

Prošla godina je bila najtoplija u Španiji od kada je vođenje evidencije počelo 1961. godine, a takođe i šesta najsušnija godina u zemlji uprkos prisustvu vremenskog fenomena La Ninja, koji je malo smanjio globalne prosečne temperature.

Najviša temperatura izmerena u Srbiji iznosila je 44,9 stepeni Celzijusa, zabeležena 24. jula 2007. godine u Smederevskoj Palanci, podaci su RHMZ-a.

"Najhladniji" rekord visoke temperature u Evropi sa 30,5C zabeležen je 1939. na Islandu. Irska ima drugi najhladniji rekord visoke temperature od 33,3C. Ovo je zabeleženo 1887. godine i jedini je rekord visoke temperature iz 19. veka u Evropi.

I dok ulazimo u vremenski ciklus El Ninjo u kombinaciji sa kontinuiranim globalnim zagrevanjem, izgleda da će biti oboreno još toplotnih rekorda, piše Euronews.

Kontinent se zagreva dvostruko više od globalnog proseka od osamdesetih, prema izveštaju koji su ranije ove godine objavili Svetska meteorološka organizacija UN (VMO) i Evropska mreža Kopernik. ak 18 evropskih zemalja zabeležilo je najvišu temperaturu od 2010, prema podacima SMO.

Kako se verifikuju rekordne temperature?

Uprkos učestalosti novih zapisa u poslednjih 13 godina, nije brz proces da temperature budu verifikovane. SMO održava svetsku arhivu vremenskih i klimatskih ekstrema, koja beleži podatke o temperaturi, pritisku, padavinama, gradu, suši, vetru, munjama i smrtnosti od vremenskih prilika.

Za sve ovo potrebno je vreme. Organizacija se obraća nacionalnoj meteorološkoj službi zemlje u kojoj je zabeležena temperatura kako bi dobila informacije kao što su oprema koja se koristi i praksa posmatranja.

Komisija stručnjaka ispituje ove informacije tokom šest do devet meseci. Zatim preporučuje nalaz izvestiocu SMO za vremenske i klimatske ekstreme koji ili prihvata zapis da se uključi u arhivu ili ga odbacuje.

Na primer, evropski rekord temperature na Siciliji zabeležen je 2021. godine je preliminarno prihvaćen, ali ga je SMO potvrdio tek ove nedelje.

Koja je najtoplija temperatura ikada zabeležena?

Agencija takođe ispituje starije zapise. Trenutni najviši svetski temperaturni rekord je 56,7 stepeni Celzijusa u Dolini smrti u SAD, izmerena 10. jula 1913.

Ali godinama se verovalo da je 58 stepeni navodno zabeleženo u Libiji 1922. godine sve dok tim SMO nije sproveo istragu između 2010. i 2012. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa