Novosti

Da li je bezbedno putovati po Evropi po ekstremnom toplotnom talasu kom se još ne nazire kraj?

Komentari

Autor: Euronews

18/07/2023

-

08:30

Da li je bezbedno putovati po Evropi po ekstremnom toplotnom talasu kom se još ne nazire kraj?
Da li je bezbedno putovati po Evropi po ekstremnom toplotnom talasu kom se još ne nazire kraj? - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje širom Južne Evrope bore se sa toplotnim talasom već drugu nedelju. Španija, Italija, Hrvatska i Grčka zabeležili su ekstremno visoke temperature za koje se očekuje da će trajati još najmanje nedelju dana. Meteorolozi upozoravaju da bi živa mogla da pređe 40 stepeni, pa čak i da bi u Italiji mogao da bude oboren rekord koji iznosi 48,8 stepeni Celzijusovih. Što znači za turiste koji ovog leta planiraju da idu u neku od ovih država?

Da li je bezbedno putovati tokom toplotnog talasa Haron?

Jedno je sigurno, ako pitujete u zemlju pogođenu Haronom, nazvanim još i Kerber, biće vam veoma vruće. U Italiji je 16 gradova, od kojih je većina u centralnim i južnim regionima, sada je pod alaramima zbog visokog rizika za starije, mlade i druge ugroženne ljude. Glavni rizici su dehidracija i preveliko zagrevanje koji predstavljaju veću pretnju za ljude u ovim ranjivim grupama.

Međutim, crvena upozorenja znače da bi svi mogli da budu u opasnosti od vrućine, a vlasti savetuju ljudima da izbegavaju direktnu sunčevu svetlost između 11 i 18 sati. Pogođeni gradovi uključuju popularne destinacije poput Bolonje, Firence i Rima, prenosi Euronews.

Ako odlučite da putujete, od turista se traži da nanose kremu za sunčanje, da izbegavaju da budu napolju tokom najtoplijih delova dana i ostanu hidrirani. Apeluje se da ne piju alkohol jer može da poveća šanse za dehidraciju, iscrpljenost ili toplotni udar.

Zdravstveni problemi izazvani velikom vrućinom su preopteretili lokalne medicinske ustanove u mnogim regionima.

Da li treba otkazati odmor zbog toplotnog talasa?

Neki putnici odlučili su čak da otkažu odmor ili zamenili svoje rezervacije za mesta gde nije toliko vruće, naročito oni sa zdravstvenim stanjem ili drugim faktorima koji ih čine da spadaju u rizične grupe.

Ipak, letovi i paket aranžmani i dalje funkcionišu normalno uprkos vrućini. To znači da se primenjuju standardne politike otkazivanja i da vam može biti naplaćena naknada ako odlučite da ne odete na putovanje. Za mnoge rezervacije, ovo može da bude i do 90-100 odsto cene ako otkažete u poslednjem trenutku.

profimedia

 

Ako imate zdravstveno stanje koje može da pogorša vrućina, vaše putno osiguranje može da vas pokrije iz zdravstvenih razloga. Međutim, ovo nije sigurno i verovatno bi zahtevalo lekarsko uverenje da bi se podneo zahtev.

Vaša najbolja opcija bi mogla da bude da razgovarate sa agencijom u kojoj je vaš odmor rezervisan i objasnite situaciju.

Kada je kraj toplotnom talasu?

Prošle nedelje, Južnu Evropu je pogodio anticiklon nazvan Kerber po troglavom psu koji u grčkoj mitologiji čuva kapije podzemnog sveta. Ovo područje visokog pritiska počelo je u Sahari pre nego što je krenulo preko severne Afrike u Sredozemno more.

U nedelju je anticiklon nazvan Haron počeo da se kreće širom Evrope, dodatno pojačavajući vremenske probleme na kontinentu.

Meteorolozi kažu da će period izuzetno toplog vremena verovatno trajati do kraja jula. Ali, visoke temperature bi mogle da se smanje u zapadnoevropskim zemljama poput Španije i Portugala u narednih nekoliko dana.

Šta je sa turističkim atrakcijama tokom toplih dana?

Neke popularne atrakcije morale su da se zatvore tokom vrućine uz izveštaje da turstima nije bilo dobro na prepunim destinacijama. Grčke vlasti morale su privremeno da zatvore Akropolj u Atini u petak tokom najtoplijeg dela dana. Ponovo su ga zatvorii i tokom vikenda.

Postoje izveštaji da italijanske vlasti takođe razmatraju uvođenje ograničenja pristupa istorijskim spomenicima tokom najtoplijeg dela dana.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

U Atini i nekim drugim grčkim gradovima takođe je promenjeno radno vreme za javni sektor i mnoga preduzeća kako bi izbegli vrućine. Vlada je naložila obustavu radova od 12 do 17 sati u područjima gde su velike vrućine.

Delovi Rima su takođe imali nestanke struje jer su električne mreže opterećene potražnjom za klima uređajima.

Zatvoren glavni aerodrom na Siciliji zbog požara

Letovi su obustavljeni na aerodromu Katanija na južnom italijanskom ostrvu Sicilija nakon što je izbio veliki požar. Nema informacija da li je to povezano sa visokim temperaturama.

U nedelju uveče (16. jula) pozvani su vatrogasci da ugase požar i aerodrom je evakuisan. Sada je ugašen i u incidentu niko nije povređen.

Aerodrom je saopštio da su letovi obustavljeni do srede, 19. jula u 14 časova.

Požari u La Palmi

Na ostrvu La Palma na španskim Kanarima u subotu (15. jula) je izbio požar usred visokih temperatura. Hiljade ljudi je evakuisano jer su jaki vetrovi i suvo tle izazvali zabrinutost zvaničnika zbog širenja.

Vreme se sada promenilo i širenje požara je usporilo, što je omogućilo ljudima da se vrate svojim domovima, ali uslovi znače povećane šanse za izbijanje požara širom južne Evrope.

I Hrvatska je videla požare širom zemlje, a zvaničnici u Španiji su upozorili da je rizik od šumskih požara naglo porastao u većem delu zemlje.

Vlasti u Grčkoj su takođe saopštile da jaki vetrovi u kombinaciji sa vrućim, suvim uslovima povećavaju rizik od požara.

Ako putujete negde sa povećanim rizikom od izbijanja požara, obavezno se pridržavajte lokalnih smernica i propisa kako biste izbegli da slučajno izazovete požar.

Komentari (0)

Putovanja