Evropa

Slovenačka vojska se modernizuje, u planu tri velike nabavke

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

15:15

Slovenačka vojska se modernizuje, u planu tri velike nabavke
Slovenačka vojska se modernizuje, u planu tri velike nabavke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vojska će u naredne tri godine nabaviti šest novih helikoptera, sistem PVO, dodatni transportni avion Spartan i 106 borbenih oklopnih vozila 8k8 za izgradnju srednje bataljonske grupe i izviđačkog bataljona, saopštilo je danas slovenačko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane tvrdi i da je cena nabavke borbenih vozila na točkovima smanjena za skoro pola milijarde evra, prenosi portal 24UR.

Nabavka naoružanja je, navodi se, deo ranijeg obećanja da će se vojska te zemlje modernizovati do 2026. godine.

Prilikom kupovine Spartana, umesto 87.844 evra, Vlada izdvojiti 159.030 evra,  a ta promena je rezultat odluke o kupovini dodatnog aviona Spratan C-27K. 

Slovenija trenutno nema ozbiljan sistem protivvazdušne odbrane, osim ručnih raketnih bacača, nabavka novog koštaće najmanje 200 miliona evra, a premapisanju portala Slovenija je veoma blizu dogovora o kupovini nemačkog sistema Iris-T.

Dodaje se i da Slovenija razvija novi dron, protivavionski top na daljinsko upravljanje i mitraljez.

U međuvremenu, žele da unaprede mobilnost Slovenačke vojske nabavkom višenamenskih vojnih helikoptera, a pojedini helikopteri bi podržali jedinicu za specijalne operacije, laki helikopterski transport, traganje i spasavanje.

Početna vrednost novih helikoptera, koje nameravaju da kupe posle 2028. godine, a koji će pored specifičnih vojnih zadataka biti namenjeni i za dvostruku upotrebu, iznosi 195,2  miliona evra.

Istovremeno, Vlada je završila projekat nabavke 45 borbenih vozila na točkovima 8k8 Boker (BKV) u vrednosti od preko 412 miliona evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa